Psychopaat bedrijft martelmoorden

DeblindgangerIgor ZnidarsicDe blindganger. ISBN 978-90-452-1251-7, 271 pagina’s, €  15,00. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2017.

Schooltreiteraars worden vele jaren later door hun slachtoffer opgespoord en door hem zo wreed mogelijk omgebracht.

Lodewijk de Graaf en Onno van Schijndel sterven een onbeschrijfelijke marteldood. De eerste wordt ingemetseld met voor twee maanden aan leeftocht, de tweede wordt via de anus tot aan de strot op een staak gespietst.

Bianca van Dijk en Joris van der Zand van politie Oost-Nederland hebben de leiding over het onderzoek. Tussen beide moorden is aanvankelijk geen verband te vinden en alle sporen lopen dood. Ze krijgen van hun superieuren nog tien dagen de tijd om tot een doorbraak te komen. Men houdt al rekening met twee cold cases.

Bianca, getrouwd met Peter en moeder van twee kinderen, is op haar huwelijk uitgekeken en heeft haar handen vol aan een intensieve nieuwe relatie die ze koste wat kost geheim wil houden. Toch weet ze in het zicht van genoemde deadline nieuwe energie aan te boren en duikt ze diepgaand in het verleden van de beide gefortuneerde slachtoffers.

Door ouderwets recherchewerk komen Bianca en Joris er achter dat De Graaf en Van Schijndel er tijdens hun middelbare schooltijd een bijzondere gedeelde liefhebberij op nahielden. Het levensbedreigend pesten en sarren van een klasgenoot, een zekere Walter. Zou hier een aanknopingspunt te vinden zijn? Ze komen er achter dat Lodewijk en Onno niet de enigen waren die Walter het leven buitengewoon zuur maakten. Een zekere Olivier was eigenlijk de gangmaker. Als Walter inderdaad de dader is, loopt deze Olivier ook een vreselijk risico.

igorznidarsicIgor Znidarsic schrijft voor de Groene Amsterdammer en bewijst met dit debuut dat hij in staat is een overtuigende politiethriller te schrijven.

Het motief voor de moorden moet in een ver verleden worden gezocht en de auteur slaagt erin via een buitengewoon vloeiend samenspel van heden en verleden zijn spannende verhaal te vertellen. Daardoor ontstaat een coherente plot vol verrassingen waarbij bloedstollende beschrijvingen als piketpaaltjes worden uitgezet. Precies wat een lezer van een thriller verwacht.

Overtuigend en uitvoerig worden zowel de wraakoefeningen van Walter beschreven als ook de hartverscheurende pesterijen. Zoals het moment waarop Bianca, de vriendin van Olivier, de zestienjarige Walter tijdens een schoolfeestje in bed lokt. Als Walter meent voor het eerst van zijn leven een mooi meisje te hebben versierd, komt hij bedrogen uit. Vlak voor het moment suprême blijkt dat Bianca een afgesproken toneelstukje heeft opgevoerd. Ze begint te gillen dat Walter haar verkracht. Hierop komen de drie treiteraars binnenstormen en nemen ze het arme joch ongenadig te grazen.

Walter is uit op wraak. Niet alleen de drie jongens moeten boeten, maar hij heeft ook met Bianca een pittig appeltje te schillen.

Voor liefhebbers van een klassieke thriller zeer aanbevolen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.