Kernbom in koffer ontploft

Scott McEwen – Doelwit Amerika. Vertaald uit het Engels (Target America) door Piet Dal. ISBN 978-90-452-1291-3, 340 pagina’s, € 19,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2017.

Tsjetsjeense fundamentalisten en Al Qaida willen twee draagbare atoombommen in de VS tot ontploffing brengen.

Dit boek begint met een uiterst spannende scene. Terroristen willen een portable kernbom via een ondergrondse tunnel van Mexico naar de VS smokkelen. Amerikaanse agenten menen een drugstransport te kunnen onderscheppen en dringen de tunnel in om de vermeende drugssmokkelaars te pakken te nemen. Alles loopt fout en de actie eindigt met het ontploffen van de atoombom.

Wanneer duidelijk wordt dat een tweede kofferbom al ergens in de Verenigde Staten klaar ligt om af te gaan, lijkt er nog maar één mogelijkheid te zijn om het nucleaire gevaar af te wenden. De presidentiele inzet van een superteam van vechtjassen onder leiding van de keiharde sluipschutter Gil Shannon.

Deze Shannon moet zijn team zelf samenstellen en uit de selectie blijkt dat de leden bepaald geen mietjes zijn. Er zijn er bij die vrijwel verslaafd zijn aan gewelddadige moordpartijen en eigenlijk voor het leven opgesloten hadden moeten worden.

Ook de terroristen zijn voor geen kleintje vervaard en willen behalve het laten ontploffen van hun overgebleven kernbom ook nog persoonlijk afrekenen met Shannon die ze beschouwen als een soort persoonlijke vijand van de islam. Nikolai Kasjkin, leider en brein van de Tsjetsjeense strijders, reist naar de Shannon’s farm in Montana om hem te vermoorden. Maar deze zit in Las Vegas om daar de geldschieter van Al Qaida zo te martelen dat hij zal vertellen waar de atoombom klaar tot ontploffing zal worden gebracht. Het gaat om een behoorlijk pittige scene waarbij de man afschuwelijk wordt bewerkt met een ijspriem.

Als Kasjkin in de gaten krijgt dat zijn doelwit niet thuis is, probeert hij diens vrouw en moeder te grazen te nemen. Bloedstollende taferelen volgen. Maar het gaat pas goed los als Shannon te horen krijgt dat zijn familie in Montana wordt bedreigd. Met spoed brengt de luchtmacht hem naar zijn farm waar behalve Kasjkin zich een legertje van 20 terroristen heeft verzameld. De slag kan beginnen.

Scott McEwen (1961) is strafadvocaat in San Diego. Hij heeft speciale belangstelling voor militaire geschiedenis en is een expert op het gebied van vuurwapens. Eerder verschenen van zijn hand Ghost Sniper en de Sniper en de Wolf.

Terwijl in Montana Shannon bezig is zijn familie te redden komt zijn team er achter waar de tweede kernbom klaarligt om tot detonatie te worden gebracht. Zal men erin slagen dit te voorkomen?

Deze roman staat bol van opwindende actie waarbij de verveling geen enkel moment op de loer ligt. Dit bruisende vechtverhaal over griezelig gevaar doet ademloos lezen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.