De wraak van een kok

Maarten Blom – Het hoofdgerecht. ISBN 978-90-2633-773-4, 248 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2017.

Culinair illusionist haalt zijn gram.

Fer Orsouw is de zoon van een topkok. Hij is van jongs af aan gefascineerd door het beroep van zijn vader. Al jong heeft hij een eigen stoeltje in de keuken naast de voorraadkast van waaruit hij tot sluitingstijd de kunsten van zijn vader bestudeert. Of de man nu kookt, inkoopt of de laatste hand aan creaties legt, de kleine Fer volgt hem en weet dat hij dat later ook wil doen. Want ‘alles leek zoveel echter wanneer de keuken bruiste van het zweet, de stoom en de razendsnelle bewegingen van een mes. Dichter bij de werkelijkheid.’ Bovendien, zijn vader was geen slaaf van de gasten, hij maakte niet wat zij vroegen, maar wat hij bedacht. ‘Er zijn duizend verschillende soorten gasten, maar voor wie je ook kookt, je denkt alleen aan het gerecht. Begrepen?’ zei hij altijd. Maar als hij op een avond bezoek krijgt van een ‘speciale gast’, de inspecteur van de Michelingids, wordt het vader toch te machtig. Hij krijgt een hartaanval en sterft. Fer is dan elf jaar.

Moeder Thera zet haar zinnen op een culinaire carrière voor haar zoon. Ze geeft hem op voor wedstrijden, ze doet er alles aan om Fer beroemd te maken. Maar haar zoon kan niet alleen goed koken, hij heeft nog een bijzonder talent. Hij is in staat om met uiterst eenvoudige en goedkope middelen dure en gecompliceerde gerechten zo na te maken dat de gasten denken dat ze de dure gerechten voorgeschoteld kregen. En daar betalen ze dan met liefde voor. Fer is daarmee een soort culinair illusionist. Hij betovert zijn gasten. Zijn goede vriend Braam ziet de zilvervloot al binnenvaren en stelt een samenwerking voor. Maar niet alles loopt zoals gedacht en gewenst. Want waar houdt het leven op om maakbaar te zijn als emoties en herinneringen de overhand gaan krijgen?

Maarten Blom (1966) is wetenschappelijk onderzoeker. Naast het schrijven geeft hij les aan de masteropleiding Forensic Science van de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft strafrechtadvocaten adviezen over forensisch bewijs. Het hoofdgerecht is zijn debuutroman nadat hij in 2013 een schrijfwedstrijd won.

Grote liefde Eva en de herinneringen aan vader bepalen Fers gedachtewereld. Moeder Thera, aan de drank geraakt, kan minder aanspraak op zijn liefde maken. Braam ontmoet een man die hen een zeer profijtelijke opdracht kan verstrekken, maar Fer zal wel eerst een proeve van kunnen moeten opdienen. En uitgerekend dan krijgt Fer een soort culinaire black-out, zijn vaardigheden als illusionist laten hem in de steek en wat hij ook probeert, ze komen niet terug. Fers restaurant dreigt ten onder te gaan. En dan hoort ook hij dat hij een Michelin-inspecteur te eten krijgt. Wat moet hij doen? Kan hij wel koken voor die speciale gast? Wacht hem hetzelfde lot als zijn vader? Of heeft hij eindelijk de kans diens dood te wreken?

Dit kijkje in de keuken van een chefkok, in ’s mans hersenspinsels en in de kunst van de manipulatie van wie wel en niet wil geloven, maakt van Het hoofdgerecht een menu vol vilein bedrog. Een feest om te lezen, al zal een notoir restaurantbezoeker nooit meer helemaal zonder wantrouwen het gebodene tot zich nemen.

Mooi debuut!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.