‘De lekkerste dozen van Nederland’

PruimenopsapEwoud SandersPruimen op sap. Beknopt erotisch ABC. Illustraties Olivia Ettema. ISBN 978-94-0160-650-9, 152 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Xander Uitgevers 2017.

Verhullend of juist choquerend taalgebruik over de ‘oudste beweging ter wereld’.

Het Nederlands telt volgens de auteur tussen de vier- en vijfhonderd woorden of uitdrukkingen voor geslachtsgemeenschap (onder meer van bil gaan, bonken, rollebollen, rampetampen, schommelen, tuimelen, wippen), zo’n zeshonderd woorden voor penis, een kleine vijfhonderd voor vagina en ongeveer vijftig voor borsten en billen.

ewoudsandersTaalhistoricus Ewoud Sanders (1958) hield al in zijn middelbare schoolagenda een lijstje bij van woorden voor het voltrekken van de bijslaap. In zijn wekelijkse taalrubriek Woordhoek in NRC Handelsblad besteedt hij regelmatig aandacht aan dit prikkelende onderwerp. Zijn andere specialisme is navigeren op internet.

Het gaat er in dit grappig  geïllustreerde boekje, dat bestaat uit een aantal afleveringen van Woordhoek, niet om zo veel mogelijk erotische woorden te behandelen. De schrijver stipt slechts enkele aspecten van het onderwerp aan, zoals welke code woorden gebruikten sekswerkers in advertenties? In het verleden bood men dan bijvoorbeeld Russische lessen aan(deze werden met de karwats aan de ‘cursist’ toegediend).

Verder is hij geïnteresseerd in de vraag welke vroeger ‘onschuldige’ woorden en uitdrukkingen je eigenlijk nu niet meer ‘met fatsoen’ kunt gebruiken, zoals doos, happy ending en vingeren, en wat daarover valt te zeggen. Zo kan doos eigenlijk niet meer nadat in 1997 New York Pizza overal op billboards adverteerde met een mooie blote dame met een pizzadoos voor haar kruis en de boodschap De lekkerste dozen van Nederland.

Onderwerpen die in dit boekje op ludieke wijze behandeld worden zijn onder meer clitoris (of is het clitóris), condoom, flauwekul, geitenneuker, op zijn schaapjes, naaien, neuken, potloodventer, tieten en vreemdgaan. Ook is er aandacht voor verbasterde al dan niet fictieve plaatsnamen, zoals Annaprutparochie, Costa del Platje, Jalullebad, Kaap Kont en Nichtenstein.

Kent u deze uitdrukking? Met geweld neuk je een ezel, maar met beleid neuk je er twee en met geduld de dochter van de dominee.

Ten slotte nog een paar wetenswaardigheden. Wist u dat, hoewel veel plaatsen informeel soms al eeuwen een ‘hoerenstraat’ kennen, alleen Enkhuizen een steegje heeft dat officieel Hoerejacht heet.

Lichtekooi is een ander woord voor prostituee. Kooi betekent kont. Dames van verdachte of lichte zeden wiebelen kennelijk graag met hun kont. Reeds in 1859 schreef de letterkundige T.H. Buser: een lichtekooi is een vrouwspersoon dat beweeglijk is van billen, ze telkens rechts en dan weêr links draait, beweegt, schudt of doet schudden of trillen. Andere benamingen voor ‘lichtvoetige meisjes’ zijn: draaigat, hillebil, hillegat, klakkooi, klikkooi, schuddegat, schuddemarjan, swaddergatje, wappergat, wipaarsken, wipding en wipgat. Zo, dat weten we nu ook.

Een Rotterdamse mevrouw schreef aan de auteur Als mijn man en ik het over krootjes hebben, weten we precies wat we bedoelen! Wat? Dat en nog veel meer wordt uitgelegd in dit vrolijke boekje.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Humor, Seksualiteit. Bookmark de permalink.