Met Nik is er even ‘Niks’ aan de hand

NiksKoen Gubbels – Niks. ISBN 978-90-2633-541-9.280 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2017.

Man verliest zichzelf en daarmee de greep op zijn leven.

Nik Speelman is de weg volledig kwijt. Hij is gescheiden, zijn waterbouwkundig bedrijf verloopt, hij raakt het contact kwijt met zijn zoon Sean en dat laatste vindt hij nog het ergste. Hij woont op een klein flatje en leidt het leven van een drinkende clochard. Zijn zelfmedelijden groeit met de dag. Maar dan gaat hij in op een e-mail van een Chinese zakenman. Deze Hong Zhang blijkt verbazend veel van hem te weten. En dat niet alleen, hij biedt hem een partnerschap aan voor grote waterbouwkundige werken in China. Nik aarzelt slechts kort. Hij is alles kwijt. Waarom zou hij niet in het diepe springen? Misschien krijgt hij dan ook het jeugdige vuur weer terug wat zijn vroegere leven kenmerkte, in de tijd dat hij nog gelukkig was en brandde van ambitie. Hij gaat in zee met Hong Zhang.

De reis naar China brengt Nik niet de mooie nieuwe start waarop hij hoopte. Integendeel. Hij komt terecht in een wereld waarin niet op een leven meer of minder wordt gekeken en waar medewerking wordt afgedwongen via bedrog en misleiding. Nik wordt meegetrokken in de wereld van de orgaanhandel, eruit stappen lijkt onmogelijk. Wat moet hij?

KoenGubbelsKoen Gubbels studeerde bedrijfskunde in Groningen. Hij werkt voor The Language Lab in Amsterdam. Deze misdaadroman is zijn debuut als schrijver.

Op de kaft van het boek staan onder de titel de woorden ‘Ik ben iets kwijt. Iets van mezelf’. Deze woorden symboliseren niet alleen het feit dat Nik alles wat hij liefheeft verloor, maar ook dat het in zijn hoofd een totale chaos is. In zo’n geval is het gemakkelijk anderen de schuld daarvan te geven, maar Nik zoekt de schuld terecht bij zichzelf.

In dit verhaal wordt die zoektocht via flashbacks weergegeven. Langzaam maar zeker reist de lezer mee door Niks leven, van zijn kindertijd tot zijn volwassen jaren, van de stommiteiten die hij zelf beging tot de dingen die hem buiten zijn schuld overkwamen maar wel veel gevolgen hadden. Pas als die reis is afgelegd is Nik volwassen en in staat volledige verantwoording voor zijn daden te nemen.

Dit boek wordt als thriller gebracht en het verhaal over de Chinese orgaanhandel i­s dat ook, maar de zoektocht van een man die in een midlifecrisis belandt en zich daaruit omhoog wil vechten, spreekt mij zeker ook aan.

Een dubbelverhaal: een tosti-roman. De één kiest voor de misdaad, de ander houdt het liever bij Niks persoonlijke strijd.

Mooi debuut.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Fictie. Bookmark de permalink.