Romeinse legioenen in de pan gehakt

ArminiusRobert FabbriArminius. Vertaald uit het Engels (Arminius) door Saskia Peeters. ISBN 978-90-452-1200-5, 329 pagina’s, € 17,99. Uithoorn: Karakter 2016.

In 9 na Christus joegen de Germanen hun Romeinse bezetters definitief over de Rijn.

Aan het begin van onze jaartelling wisten de Romeinen het gebied Germania tussen de Rijn en de Elbe te veroveren. De onderworpen Germaanse stammen verenigden zich in het jaar 9 na Christus en lokten de Romeinse krijgsheer Varus met drie legioenen in een hinderlaag. Tijdens een reeks veldslagen die vier dagen duurde vonden 15.000 Romeinse soldaten de dood. De Romeinen trokken zich terug ten westen van de Rijn. Enkele jaren later trachtte de Romeinse bevelhebber Germanicus het gebied opnieuw te veroveren. Hij had geen succes en de Rijn bleef de grens van het Romeinse Rijk.

Arminius, de zoon van een Germaans stamhoofd, verbleef samen met zijn jongere broertje als gijzelaar in Rome. Hij kreeg een Romeinse opvoeding en bracht het tot bevelhebber in het Romeinse leger. Zijn afkomst vergat hij echter nooit. Eenmaal gelegerd in Germania won hij het vertrouwen van de Germaanse stammen en smeedde hij de Germaanse legers aaneen. Na een jaar van voorbereidingen wist hij in een bloedig treffen in het Teutoburgerwoud de Romeinen te verslaan.

RobertFabbriRobert Fabbri (1961) geniet een formidabele reputatie als schrijver van goed gedocumenteerde romans die spelen in de klassieke oudheid. Zijn romans over keizer Vespasianus worden veel gelezen.

In een meeslepende roman over de wraak van een geromaniseerde Germaanse legerleider (Arminius heette eigenlijk Erminatz) vertelt de schrijver over één van meest tot de verbeelding sprekende veldslagen ooit, de totale vernietiging van drie Romeinse legioenen in het jaar 9. Opperbevelhebber Varus miste het strategisch inzicht om te onderkennen dat Arminius hem wist te verlokken zijn legioenen het moerassige Teutoburgerwoud in te sturen.

Fabbri geeft een bloedstollende beschrijving van de vierdaagse expeditie waarbij voortdurend blijkt dat de Germanen heel wat durf en ook een hoop geluk hebben om de Romeinen te pakken te nemen. Dat is de kracht van deze stevige roman. Iedereen weet hoe het afloopt, maar door allerlei onvoorziene omstandigheden loopt de spanning toch erg hoog op.

Zo vormen de Romeinen een geoliede oorlogsmachine en hebben de Germanen de grootste moeite om het niet te laten komen tot een reguliere veldslag, maar door listen en hinderlagen overwicht te verkrijgen. De Germanen nemen uiteindelijk ongenadig wraak op de gehate bezettingsmacht. De lezer moet voorbereid zijn op verschrikkelijke martelscenes.

Met recht een historische oorlogsthriller van formaat.

 

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Geschiedenis. Bookmark de permalink.