Huiver in de Ardennen

DagboekuitderivierFrederik Baas – Dagboek uit de rivier. ISBN 978-90-263-3754-3, 171 pagina’s, € 17,99. Amsterdam: AMBO | Anthos 2017

Vakantieweek verloopt steeds onheilspellender.

Vanaf de aanvang waaien koude voorgevoelens door het verhaal. In dit boek zijn alle personages bezorgd. Ze lopen op eieren. Er lijkt namelijk van alles mis te kunnen gaan.

De schrijver van een bestseller woont diep in de Ardennen, bij een kleine rivier. Hij heeft een schrijversblok en weet niet hoe het verder moet. Zijn uitgever huurt met z’n nieuwe vriendin en haar achtjarige zoontje voor een week een vakantiewoning aan de andere kant van het riviertje. Uitgever Robbert die veel heeft verdiend aan het succes van de schrijver, is bang dat het misschien bij één bestseller zal blijven. Nieuwe vriendin Barbara moet zich telkens voorhouden dat Robbert de ware liefde is. Daarbij is ze voortdurend moederlijk bezorgd om haar Rens die de oplader van z’n tablet vergeten is mee te nemen. Gelukkig is er Clint, de hond van de schrijver. Rens is gek met het beest. Clint is komen aanlopen, maar de schrijver liegt erover en zegt dat hij het beest uit een asiel heeft.

Robbert, Barbara, Rens en de schrijver zijn een beetje op elkaar aangewezen en trekken dagelijks met elkaar op. Robbert wil eigenlijk helemaal geen vakantie houden maar alleen manuscripten lezen, Barbara maakt zich over van alles zorgen, Rens wil op avontuur uit en de schrijver, die er al vijf jaar woont, wijst spannende plekjes aan. Er zijn enge grotten en verlaten woningen, er staat ergens een vreemde circuswagen, maar verkeer is er nauwelijks.

Een paar jaar terug blijkt een meisje verdwenen te zijn. De geestelijk geretardeerde jonge vrouw is nooit gevonden. Daar wil de schrijver eigenlijk een boek over schrijven, maar dat wil niet lukken. Tijdens een wandeling ziet Rens papieren in de rivier drijven. Het blijkt het dagboek van de verdwenen vrouw.

janvanmersbergenFrederik Baas is pseudoniem van Jan van Mersbergen (1971). In 2014 kreeg hij voor zijn zevende roman de F. Bordewijk-prijs voor het beste Nederlandstalige prozaboek. Deze literaire thriller heeft een auteur als ik-persoon, die naamloos blijft.

Gedurende de vakantieweek vinden voortdurend omineuze voorvallen plaats. Na de vondst van het dagboek gaan Barbara, Rens en de schrijver naar het verlaten huis waar Emma, de verdwenen vrouw, ooit woonde. Ze doorzoeken de woning en doen een merkwaardige ontdekking.

Na een onverwacht telefoontje neemt Robbert de auto terug naar Nederland omdat zijn moeder plotseling is opgenomen. Barbara en Rens moeten maar blijven. Korte tijd later blijkt Robbert helemaal niet te zijn vertrokken. De schrijver meent dat Barbara en Rens moeten onderduiken bij buren. Tegen wie of wat wil hij hen beschermen?

Een subtiel en scherp geschreven thriller die de lezer alle bladzijden lang op het puntje van zijn of haar stoel zal laten zitten.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.