Bloed vloeit in gortdroog dorpje

DedroogteJane Harper – De Droogte. Vertaald uit het Engels (The Dry) door Willem van Paassen en Catalien van Paassen. ISBN 978-94-004-0743-2, 336 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2017.

Wanneer een man zijn gezin uitmoordt blijkt er veel meer aan de hand te zijn.

Aaron Falk woont in Melbourne. Om de begrafenis van zijn jeugdvriend Luke Hadler bij te wonen reist hij naar het dorpje Kiewarra. Het is er heet en droog. Al meer dan twee jaar is er geen regen gevallen. Het dorp heeft daar enorm onder te lijden, maar verkeert bovendien in shock. Alvorens zich door het hoofd te schieten, heeft Luke namelijk zijn vrouw en hun oudste kind Billy omgebracht. Alleen de jongste, Charlotte van 13 maanden, heeft hij gespaard.

Twintig jaar geleden heeft Aaron met zijn vader Kiewarra verlaten en hij keerde er nooit meer terug. De nooit opgehelderde verdrinkingsdood van zijn vriendinnetje Ellie Deacon twintig jaar geleden, had hem namelijk als verdachte aangemerkt. Ook al was zijn alibi sluitend. De situatie werd echter zo ondraaglijk dat vader en zoon van zestien jaar besloten weg te trekken om een nieuw leven te beginnen. Momenteel werkt de 36-jarige Aaron bij de politie. Hij is rechercheur met als specialiteit financiële malversaties.

Eenmaal in Kiewarra merkt hij dat zijn vroegere dorpsgenoten hem nog steeds verdenken van de moord op Ellie. Zowel op straat als in de pub is hij mikpunt van laster omdat velen zeker denken te weten dat zijn alibi van destijds niet klopte.

Maar Aaron heeft ook plezierige ontmoetingen. Hij treft Gretchen, een oud vriendinnetje van toen. Samen met Luke en Ellie trok dit kwartet vier twintig jaar geleden met elkaar op. Ook de ouders van de overleden Luke zijn erg hartelijk tegenover Aaron.

Direct na de begrafenis maakt Falk kennis met brigadier Raco, het hoofd van de plaatselijke politie. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en spoedig raken ze ervan overtuigd dat het onwaarschijnlijk is dat Luke zijn vrouw en kind en daarna zichzelf heeft doodgeschoten. Ook de ouders van Luke kunnen zich niet voorstellen dat hun zoon schuldig is. Wie in het dorp heeft de moord zo geënsceneerd dat de politie aanvankelijk op het verkeerde been werd gezet? Het onderzoek wordt heropend en de jacht op de echte moordenaar kan beginnen.

JaneHarperJane Harper (1980) is een Australische journaliste. Dit is haar spectaculaire thrillerdebuut. De rechten zijn inmiddels verkocht aan 22 landen en de filmrechten zijn al verzilverd.

Raco en Falk hebben een hele klus aan het veilig stellen van sporen, het ondervragen van verdachten en het beoordelen van alibi’s. Bovendien blijken er waardevolle opnames van bewakingscamera’s te bestaan. Het onderzoek wordt daarbij bemoeilijkt door de in zichzelf gekeerde bevolking van het dorpje Kiewarra. Familiegeheimen worden toegedekt, liefdesrelaties onder de pet gehouden en als iemand zich bedreigd voelt gaat men gauw en graag op de vuist. Aaron bevindt zich bovendien in een nadelige positie vanwege zijn verleden. Veel dorpelingen menen dat de toenmalige verdrinkingsdood van Ellie gerelateerd moet worden aan dood van het gezin Hadler.

Dit is een ouderwetse thriller van grote klasse met huiveringwekkende onthullingen en onverwacht kwaadaardig menselijk gedrag. Met recht een Australische ‘slaaprover’.

Dit boek is op 22 maart 2017 tevens besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand is onder de recensie aan te klikken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.