Elvis Presley in het Witte Huis

TrumpMichael Kranish en Marc Fisher – Trump, de waarheid achter zijn ambitie, ego, geld en macht. De definitieve biografie. Vertaald uit het Engels (Trump Revealed) door Janet Limonard-Harkink, Frank van der Knoop, Brenda Mudde, Jevgenia Lodewijks en Tracey Drost-Plegt. ISBN  978-90-452-1492-4, 496 pagina’s, € 22,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2017.

Hoe een hondsbrutale moneymaker op het presidentiele schild werd gehesen.

Tot stomme verbazing van de locals op het Schotse eiland Lewis noemde de Amerikaanse geheelonthouder Donald Trump zichzelf Scotch (whiskey) en niet Scottish (Schots). Maar Trump leek door zijn limousines en helikopter zo van een andere planeet dat niemand er wat van dorst te zeggen.

Zijn moeder woonde op Lewis. Zoon Donald had 96 seconden nodig om haar geboortehuis te bezichtigen. Toen wist hij het wel en ging er vandoor. Moeder was in 1930 van het eiland vertrokken. Zijn opa werd geboren in Duitsland en emigreerde in 1885 naar Amerika. Vader Fred werd een vermogend vastgoedhandelaar. Zijn ouders trouwden in 1936. Trump was het vierde kind en kwam op 14 juni 1946 ter wereld. Hij is inmiddels president van de Verenigde Staten van Amerika.

Michael KranishMichael Kranish (1957) is onderzoeksjournalist bij The Washington post. Hij was correspondent bij The Boston Globe en is co-auteur van de biografie over John Kerry. Marc Fisher (1958) is senior redacteur van The Washington Post. Hij schreef onder meer een boek over Duitsland na de val van de muur.

In deze definitieve biografie over Trump waarin zijn leven wordt beschreven tot en met de eerste twee weken van zijn presidentschap, kan men zich volledig op de hoogte stellen van zijn opwindende carrière. Donald Trump komt daar niet ongeschonden uit. Tijdens zijn jeugd blijkt hij vaak een klier en lastpak die er niet voor terugdeinst op de basisschool een muziekleraar een blauw oog te slaan. Zijn vader stuurt hem naar een militaire kostschool waar hij gedijt.

Deze biografie biedt een buitengewoon ordelijke rangschikking van feiten via de belangrijkste thema’s van Trumps leven. Achtereenvolgens passeren de belangrijkste piketpalen. Eerst vestigt hij zich in New York als vastgoedmagnaat. Hij leunt daarbij zwaar op zijn succesvolle vader. Donald Trump etaleert een nietsontziende politiek. Zo wordt de geliefde art-deco-pui van de Bonwit Teller Building genadeloos gesloopt. Volgens Trump toch maar waardeloze rommel. Uiteindelijk bouwt hij de Trump Tower.

Na New York wordt uitvoerig beschreven hoe hij in Atlanta drie casino’s beheert, zich in louche gokmilieus beweegt en vrijwel failliet gaat. Een gevecht met banken, schuldeisers en maffiosi beweegt zich langs griezelige financiële afgronden.

In een volgend gedeelte worden de lezers uitvoerig ingelicht over Trumps drie huwelijken, zijn twee echtscheidingen, zijn slippertjes en seksuele voorkeuren. Donald bemoeit zich jarenlang met de Miss World verkiezingen. Hij houdt van borsten van het formaat autokoplampen.

Belangrijk voor zijn presidentiele voorbereiding is zijn jarenlange hoofdrol bij de TV-zakensoap The Apprentice. Trump staat nooit met z’n mond vol tanden, schoffeert vriend en vijand. You ‘re fired is zijn slogan.

Trump begon aan 1900 rechtszaken en kreeg er 1450 aan z’n broek. Uiteindelijk is hij naar schatting 10 miljard dollar waard. Hij construeert zijn vermogen zo dat hij geen belasting hoeft te betalen. Hij geeft wel vele miljoenen weg, maar zegt daarbij: Ik doe nooit iets cadeau!

Alle jaren vertegenwoordigde Trump zich zelf en nu moet hij de USA vertegenwoordigen. Als hij dat net zo goed doet moet hij van de Amerikanen maar een kans krijgen. Trump is een man van het volk. Andere miljonairs moeten niets van me hebben. Het zijn de werkers en schoonmaaksters die van me houden. Weg met de elite! zegt hij.

Donalds Trump is de president in het land van Elvis. Ook zo’n geldkomeet die het volk plat kreeg. Een biografie en détail, verrijkt met talloze bronvermeldingen.

Zeer aanbevolen voor wie meer wil weten.

Dit boek is op 22 maart 2017 tevens besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand is onder de recensie aan te klikken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Politiek. Bookmark de permalink.