Heilige Esther heeft duister verleden

BenzoterugMary KubicaBen zo terug. Vertaald uit het Engels (Don’t You Cry) door Eefje Bosch. ISBN 978-94-027-1760-0, 350 pagina’s, €17,95. Amsterdam: Harper Collins Holland 2016.

Een jonge vrouw verdwijnt. Maar is zij wie zij was?

Sinds Quinn een kamer bij Esther heeft gehuurd zijn de twee dikke vriendinnen. Dat kan ook haast niet anders want Esther zingt niet alleen in het kerkkoor, maar is ook buiten de kerk een engel in mensengedaante. Ze staat altijd voor iedereen klaar, voor Quinn in het bijzonder, die haar dan ook wel eens plagend als de ‘Heilige Esther’ betitelt.

Maar dan, op een zondagmorgen, wordt Quinn gewekt door het geluid van Esthers wekker. Dat geluid houdt niet op. Als Quinn met haar brakke hoofd naar Esthers kamer loopt, ontdekt ze dat het schuifraam wijd open staat. Esther is verdwenen, naar het lijkt via de brandtrap. Zoeken levert niets op, alleen een intrigerend briefje dat met Mijn liefste begint en dat door Esther is ondertekend. Vreemd. Esther had geen vriendje.

De politie komt niet in actie als Quinn de verdwijning wil aangeven, want ‘na 48 tot 72 uur komt bijna iedereen vanzelf boven water’ zegt men. Maar Esther niet.

Intussen verschijnt er in het café in een havenstadje even verderop een jonge vrouwelijke bezoeker. Bordenwasser Alex, een 18-jarige jongen die in zijn eentje voor zijn alcoholverslaafde vader zorgt, wordt door haar geïntrigeerd. Zeker als de vrouw terugkomt. Hij komt haar regelmatig tegen, droomt van haar. Voor de lezer is het duidelijk dat de vrouw Esther moet zijn. De jonge Alex noemt haar Parel in zijn gedachten. En hij zou dolgraag een rol in haar leven spelen. Maar of dat een veilige droom is… Als hij haar benadert is het geen doorsnee dame.

MaryKubicaMary Kubica heeft inmiddels drie misdaadromans geschreven die meteen als pageturners werden betiteld. Ze is voor verschillende prijzen genomineerd.

Quinn en haar collega Ben, op wie ze al lang verliefd is, gaan samen de speurtocht aan. Daarbij stuiten ze op onverwachte dingen uit Esthers verleden. En Quinn realiseert zich dat ze eigenlijk al vaker opliep tegen vreemde reacties op vragen die ze volkomen onbevangen stelde. Er lijkt iets te zijn gebeurd dat Esthers leven beïnvloedt. Maar wat? En waarom loopt ze daar nu voor weg? Kende ze ‘Heilige Esther’ wel? Heeft ze een duister verleden misschien, zijn er mensen die wraak komen nemen? De twee vrienden speuren even hard als Alex die zo dolgraag een rol wil spelen in het leven van zijn Parel. En dan is er nog die psycholoog. Wat heeft Esther/Parel met hem te maken?

Er komen steeds meer dingen boven water, maar het geheim zakt steeds verder weg in een put vol onbeantwoorde vragen. De auteur ontrafelt het verhaal op ingenieuze wijze.

Sinister op zijn tijd, knap van spanningsopbouw, al met al een heerlijke misdaadroman om een paar uur mee zoet te raken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.