Kindermoord op de Falklands

KleinezwarteleugensSharon Bolton – Kleine zwarte leugens. Vertaald uit het Engels (Little Black Lies) door Anda Witsenburg. ISBN 978-94-005-0806-4, 416 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Bruna 2017.

Jongetjes en moeders zijn slachtoffer van overspel, jaloezie en trauma’s.

Toen het tweede kind verdween zeiden ze dat we vreselijke pech hadden. En nu een derde? Zo leest men in het begin van deze thriller. Eerder verdwenen de vijfjarige Fred Harper en kort daarna de zevenjarige Jimmy Brown. Hun lichamen werden nooit gevonden. Nu is de driejarige Ralph Larken spoorloos.

De kleine gemeenschap in de hoofdstad Stanley op de Falklandeilanden is opnieuw in rep en roer en alles wordt op touw gezet om het eiland nauwkeurig af te zoeken. Catrin van natuurbehoud heeft echter wel wat anders aan haar hoofd. Over twee dagen is het drie jaar geleden dat haar twee zoontjes Ned en Kit omkwamen. Vriendin Rachel had de jongens van vijf en zeven in haar auto achtergelaten en was vergeten de handrem aan te trekken. Met auto en al waren de kinderen van de klif naar beneden te pletter gestort. Catrin heeft het verlies nooit kunnen verwerken. Ze is van Ben gescheiden. Die heeft inmiddels bij een nieuwe partner een dochter gekregen en lijkt zich door het verdriet heen te hebben geslagen. Catrin meent het gemis van Ned en Kit op te kunnen lossen door op de derde verjaardag van het ongeluk haar ex-vriendin Rachel te vermoorden. Het zal zuur zijn voor Rachels man Sander en haar kinderen Christopher, Michael en Peter. Maar ze ziet geen andere oplossing. Ze heeft alle voorbereidingen getroffen om Rachel op een passende wijze van het leven te beroven.

SharonBoltonSharon Bolton (1961) wordt wel eens de koningin van de psychologische thriller genoemd. Ze is in staat een huiveringwekkende roman te schrijven die de lezer het gevoel geeft dat deze akelig dicht bij de werkelijkheid komt.

Bolton weeft een web vol mistige dreiging, niet alleen met kleine, zwarte leugens, maar ook met verdachtmakingen, trauma’s en overspel. Daarbij draait alles om zowel voltrokken als ook naderend kinderleed. Het grote-mensen-leed niet te vergeten.

De thriller wordt geschreven vanuit drie perspectieven. Ten eerste dat van Catrin als aanstaande moordenares, ten tweede dat van Callum Murray, vriend van Catrin en Rachel, een beer van een kerel die in de Falkland oorlog de nodige oorlogstrauma’s heeft opgelopen en tenslotte het gezichtspunt van Rachel die volkomen vastloopt in haar schuldgevoel omdat ze nu eenmaal de dood van de kinderen van Catrin op haar geweten heeft. Om deze drie personages ontwikkelt Sharon Bolton een onthutsende plot met een superbe spanningsboog.

Een killer van een thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.