Expedities en guerrilla

WoestejarenRodrigo Hasbún – Woeste jaren. ISBN 978-90-254-4793-9, 127 pagina’s, € 18,99. Amsterdam / Antwerpen: Atlas Contact 2016.

Niet alledaagse Duits gezin leidt niet alledaagse leven in Bolivia.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw trekt het Duitse gezin Ertl, vader, moeder en drie dochters, naar Bolivia. De vader was ooit cameraman voor de fascistische filmregisseur Leni Riefenstahl en maakte voor haar tijdens de Olympische Spelen van Berlijn onderwater- en luchtshots. Later was hij fotograaf voor veldmaarschalk Erwin Rommel. Hij een nieuw leven opbouwen, onder meer door op expeditie te gaan naar een oude Incastad. Het verhaal wordt door één van de dochters verteld.

RodrigoHasbunRodrigo Hasbún (1981, Bolivia) schreef een aantal korte verhalen. Dit is zijn tweede roman. Zijn werk is bekroond en hij wordt gezien als één van de beste jonge Spaanstalige romanschrijvers.

Eén van de thema’s uit dit boek is de liefde-haat verhouding tussen de vader en zijn oudste, avontuurlijke dochter Monika. Deze belandt na een liefde- en seksloos huwelijk uiteindelijk bij de marxistische guerrillero’s die, ondanks het feit dat ze hulp krijgen van de beruchte Che Guevara, die daar werd gedood, en verschillende landen van het toenmalige Oostblok, het onderspit delven tegen het Boliviaanse leger.

Verder lezen we dat het geen van de zussen goed af ging in de liefde en hoe Monika in Hamburg een politieke moord pleegt. Om in het onverwachte slot weer bij de vader terug te komen.

Het verhaal, dat mijlenver van onze huidige belevingswereld, is interessant, maar daar gaat het niet om. Het is de sfeer die de schrijver weet op te roepen. De sfeer van een bestaande achtergrond waarin de bedachte belevenissen van de Ertls zich afspelen. Dat is de kracht van dit intrigerende boekje.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.