Echtgenoot moet dood

SluipendgifCorine HartmanSluipend gif. ISBN  978-90-234-5556-1, 304 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2017.

Vrouw is vastgelopen in het huwelijk. Ze ziet maar één oplossing…

Jacqueline en Gijs hebben een dochter Hanna die zes jaar geleden uit huis is gezet. Ze was negentien toen vooral vader haar drugsgebruik niet meer kon tolereren. Ze vertrok naar Zuid-Frankrijk en runt daar nu een goed lopend restaurant. Hanna is inmiddels gescheiden en haar zoontje woont bij haar ex.

De ouders van Gijs zijn overleden evenals de vader van Jacqueline. Alleen Jacquelines manisch-depressieve moeder Adrienne leeft nog, maar haar gezondheid is zorgelijk. Ze overweegt euthanasie.

Jacqueline voelt zich ernstig belemmerd door Gijs die een verschrikkelijke pietje-precies is, alles wat ze doet controleert en haar daarbij zo nodig kleineert en zelfs intimideert. Ze heeft weliswaar werk in een verzorgingstehuis en ook staat ze waar nodig haar moeder bij, maar voor het overige is haar enige door Gijs toegewezen taak het huishouden en zorgen dat het eten op tijd op tafel staat. Vakantie of uitjes zijn er niet bij. Jacqueline zou dolgraag haar dochter Hanna eens opzoeken in Frankrijk, maar daar is wat Gijs betreft geen sprake van.

Helaas raakt Gijs zijn werk als ambtenaar bij de sociale dienst kwijt. Hij vindt dat vreselijk en doet voor de buitenwereld net alsof hij zelf ontslag heeft genomen en zoekt naar wat beters. Intussen beheert hij een pont over de IJssel. Hij beschouwt het als een tijdelijk baantje zonder enige status. Zijn enige verzetje is de schietvereniging waarvan hij lid is. In een speciale kluis beheert hij thuis een vuurwapen met munitie.

Dan ondergaat moeder Adrienne euthanasie. Vlak voor haar sterven heeft ze een indringend gesprek met Jacqueline. Ze bezweert haar dochter niet te vergeten van het leven te genieten. In dat verband leest ze verschillende brieven voor die Hanna aan haar oma heeft geschreven en moedigt Jacqueline aan om haar dochter in Frankrijk te bezoeken. Wanneer Adrienne is overleden wil Jacqueline naar haar dochter. Echtgenoot Gijs staat dit echter in de weg. Hij wil niets van Hanna weten.

Als Gijs op een onbewaakt moment de sleutels van de wapenkast laat slingeren, neemt Jacqueline het geladen wapen uit de kluis en wacht ze Gijs op in de huiskamer om hem neer te schieten. Die man moet dood.

CorineHartmanCorine Hartman (1964) schreef ruim vijftien thrillers, werd diverse malen genomineerd voor De Gouden Strop en won verschillende keren de Crimezone Award.

In dit boek volgen we de wanhopige Jacqueline die de relatie met haar dochter wil herstellen. Dit leidt tot een meeslepende thriller waarin de eigenzinnige persoonlijkheden van Jacqueline, Gijs en ook dochter Hanna op dramatische wijze met elkaar in botsing komen.

Een donkere psychologische thriller op leven en dood, een huiveringwekkende roman.

Dit bericht is geplaatst in Detective / Thriller, Geen categorie. Bookmark de permalink.