(Aangenaam) kennismaken met Bernie Gunther

BerlijnsetrilogiePhilip Kerr – Berlijnse trilogie (Berlin Noir). Drie verhalen met Bernie Gunther: Een Berlijnse kwestie (March Violets), Het handwerk van de beul (The Pale Criminal) en Een Duits requiem (A German requiem). Vertaald uit het Engels door Gerard Suurmeijer. ISBN 978-90-225-7858-2, 688 pagina’s (inclusief een fragment uit De een van de ander (The One From the Other), € 15,00. Amsterdam: Boekerij, twaalfde druk 2016.

Philip Kerr’s eerste drie  boeken in één band.

In Een Berlijnse kwestie maakt de lezer kennis met privédetective Bernie Gunther, een voormalig getalenteerd politieman die ontslag heeft genomen na de nazificatie van de Duitse politie. Hij wordt door de rijke industrieel Hermann Six ingehuurd om een diamanten halsketting te achterhalen die gestolen zou zijn bij de moord op zijn dochter. De gecompliceerde zaak, die zich afspeelt ten tijde van de Olympische Spelen van 1936, wordt nog ingewikkelder als Gestapobaas en topnazi Reinhard Heydrich zich met de zaak bemoeit en Gunther naar het concentratiekamp Dachau stuurt om een voor het onderzoek cruciale informant te zoeken. Een bijzonder spannend en bij tijd en wijle huiveringwekkend boek.   

Het handwerk van de beul speelt zich af in 1938, ten tijde van de annexatie door Hitler van Sudetenland en de Kristallnacht. Gunther en zijn partner Bruno Stahlecker zijn bezig een chantagezaak op te lossen, waarbij de laatste omkomt. Ongeveer tegelijkertijd dringen Bernie’s voormalige chef bij de politie Arthur Nebe en wederom Reinhard Heydrich er bij hem op aan weer in de dienst te komen om een seriemoordenaar van jonge, blonde ‘Arische’ meisjes te helpen opsporen. Gunther stelt als voorwaarde dat hij de rang van Kriminalkommissar krijgt en een eigen team. Tijdens het onderzoek komen de haat en nijd en de hoogste Nazi-regionen uitgebreid aan de orde en Gunther moet heel omzichtig handelen om niet zelf hiertussen vermalen te worden.

Een Duits Requiem speelt zich niet echt in Berlijn, maar voornamelijk in Wenen af. Het is 1947. Gunther, terug uit Russische krijgsgevangenschap is inmiddels getrouwd, maar hij vermoedt dat zijn vrouw hem ontrouw is met Amerikaanse officier. Zij krijgt daarvoor schaarse goederen. Op verzoek van een Russische officier vertrekt hij naar Wenen om een onderzoek in de stellen ten behoeve van een voormalige collega en smokkelaar die dreigt geëxecuteerd te worden wegens moord op een Amerikaanse officier. Tijdens zijn onderzoek komt Bernie er achter dat hij constant op het verkeerde been wordt gezet. Hij ontdekt een geheime organisatie van voormalige Nazi’s en probeert daarin te infiltreren. Weet hij het vege lijf te redden?

PhilipKerrDe Britse auteur Philip Kerr (1956) heeft met Bernie Gunther een originele held gecreëerd, een Duitse oud-politieman en privédetective, die opereert voor, tijdens en de Tweede Wereldoorlog en de grootst mogelijke moeite heeft om aan het werk en in leven te blijven. Gunther beweegt zich tussen bestaande, vaak weerzinwekkende personen. Binnenkort verschijnt het twaalfde deel. Kerr won veel prestigieuze literaire prijzen. Naast Gunther creëerde Kerr ook nog een totaal andere hoofdpersoon, Scott Manson, de coach van een Londense voetbalclub uit de Premier League. Ook schreef hij een groot aantal ‘losse’ boeken en kinderboeken.

Alle drie de boeken zijn razend spannend. In de eerste twee delen met de overlever Bernie Gunther moet zich in zijn eigen ogen te vaak conformeren aan de Nazi’s en zijn opmerkingen tegen hen en over hen zijn vaak op het randje. Hij is een Bourgondiër en ook op seksgebied is niets menselijks hem vreemd. Kortom: een lezerslieveling. Ook het derde boek, dat zich na de Tweede Wereldoorlog afspeelt, sluit naadloos aan in Gunthers belevingswereld.

Deze herdruk is een unieke kans kennis te maken met Bernie Gunther, voor wie hem nog niet kent.

Aan dit boek is op 22 februari 2017 tevens aandacht besteed in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.