Criminele familieclan gesmoord in bloed en vuur

dezoekerSimon ToyneDe Zoeker. Vertaald uit het Engels (Solomon Creed) door Ingrid Zweedijk. ISBN 978-94-027-1490-6, 448 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Harper Collins 2016.

Niets ontziend misdaad- en drugssyndicaat houdt woestijnstadje in een ijzeren greep.

Het stadje Redemption in Arizona heeft een vliegveld dat gebruikt wordt voor de drugshandel. Politiefunctionarissen en notabelen zijn allemaal omgekocht. Het eens zo welvarende woestijnstadje verloedert. Tío Pepe is de  machtigste drugsbaron en leidt zijn imperium vanuit Mexico.

Op zekere dag verongelukt een vliegtuig met een drugstransport vlakbij Redemption. De brand na de crash verandert in een vuurstorm die het stadje bedreigt. De paniek wordt nog groter als blijkt dat de enige zoon van Tío Pepe, Ramón, ook in het vliegtuig zat en is omgekomen. Ze vrezen dat vader Pepe zijn zoon zal gaan wreken.

Tot verbazing van iedereen heeft een onbekende man het ongeluk overleeft. Het is Solomon Creed die door de klap een deel van zijn bewustzijn is kwijtgeraakt. Het enige dat hij zeker weet is dat hij de nieuwe sheriff Jim Coronado te hulp moet komen. Helaas is deze sheriff zojuist begraven. Enkele dagen daarvoor is hij namelijk onder verdachte omstandigheden bij een verkeersongeluk om het leven gekomen. Is Solomon Creed te laat gekomen en waar had hij de sheriff mee moeten helpen?

simontoyneSimon Toyne (1968) is een succesvol Engelse thrillerschrijver. Nadat in 2015 zijn boek Sanctus in Nederlandse vertaling uitkwam verscheen nu dit boek.

Solomon lijkt zijn verleden vergeten te zijn, maar tot zijn verbazing merkt hij vele talen te beheersen, een grote medische kennis te hebben, vaardig te zijn in vechtsporten als ook  met vuurwapens zijn mannetje te kunnen staan. Hoewel de autoriteiten alles doen om hem onschadelijk te maken legt hij contact met de weduwe van de verongelukte sheriff. Ze komen er achter dat deze bezig was de drugshandelaren te ontmaskeren. Bovendien was hij op zoek naar een uiterst waardevolle schat die de stichter van het stadje, Jack Cassidy, ergens heeft verstopt. Solomon zet zijn werk voort.

De angst dat drugsbaron Tío Pepe uit Mexico zal komen om zich te wreken op iedereen die schuldig bevonden kan worden aan de dood van zijn enige zoon en erfgenaam, wordt bewaarheid. Pepe laat een spoor van moorden achter zich. De man handelt buitengewoon wreed. Niemand sterft zonder eerst afschuwelijk te zijn gemarteld. Gelukkig laat Solomon Creed niet met zich sollen.

Hoewel het begin van de thriller een tikje omslachtig verloopt en er voor Nederlandse begrippen wel erg vaak met de Bijbel wordt gezwaaid, is dit een onderhoudend boek voor wie gecharmeerd is van drugsbestrijding en het leuk vindt te lezen hoe een lone wolf krachtig orde op zaken stelt.

Aan dit boek is op 25 januari 2017 tevens aandacht besteed in het programma Puur Cultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.