Dodelijke vechtmachine

niemandslandDavid BaldacciNiemandsland. Vertaald uit het Engels (No Mans Land) door Jolanda te Lindert. ISBN 978-94-005-0754-8, 397 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2016.

Special agent probeert te bewijzen dat zijn vader niets te maken heeft met de verdwijning van zijn moeder.

Een thriller met twee verhaallijnen. De moeder van special agent John Pullers is al dertig jaar verdwenen. Ineens is er een brief waarin Johns vader beschuldigd wordt van moord op zijn moeder. Hij wil de onschuld van zijn vader aantonen.

Paul Rogers  heeft talrijke operaties ondergaan. Bij hem werd cel mutatie toegepast. Hij is onwaarschijnlijk sterk en zijn persoonlijkheid is veranderd. Als hij moet doden doet hij dat zonder enige aarzeling en hij verplettert letterlijk zijn slachtoffers. Hij koestert een grote wrok tegen diegenen die hem transformeerden van een mens in een moordmachine die geen emoties meer kan voelen.

DavidBaldacciDavid Baldacci is één van de bekendste thrillerschrijvers in de Verenigde Staten. Baldacci’s werk is in 45 talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Dit is het vierde deel van de thrillerreeks met John Puller, agent van de militaire politie.

Paul Rogers mag de gevangenis verlaten, zijn straf zit erop. Direct al wordt hij overvallen door een tweetal. Moeiteloos schudt hij deze tegenstanders af en vermoordt hen. Knuppel, mes en revolver houden hem niet tegen. Hij steelt een auto en gaat op weg naar een nog onbekend doel. Hij bemachtigt een pistool, waar weer een moord voor nodig is. Hij steelt een andere auto. Als hij in een bar belandt ziet hij dat ze een uitsmijter nodig hebben. Hij meldt zich, wordt getest en direct aangenomen. Als portier moet hij regelmatig vechten, soms met groepen. Moeiteloos weet hij zich te handhaven.

Ondertussen gaat Rogers op onderzoek bij het naburige Fort Monroe. Hij ontdekt dat gebouw Q nog bestaat en dat er nog steeds wordt geëxperimenteerd. Hij gaat op zoek naar de mensen die hem destijds ‘behandelden’ en wil wraak.

Pullers begint aan zijn eigen speurtocht. Zijn vader, een zeer beroemde en geliefde driesterrengeneraal, is inmiddels dement maar wordt wel beschuldigd van moord. Ondanks tegenwerking van de instanties gaat John stug door met zijn onderzoek. Het wordt duidelijk dat vroegere onderzoeken zijn gestopt en veel in de doofpot is gestopt. Het gezin Pullers woonde op het terrein van Fort Monroe. Daar was zijn moeder verdwenen. Hij gaat met de bevriende inlichtingenofficier Veronica Knox in die omgeving op onderzoek.

Beide bijzonder spannende verhaallijnen komen al gauw bij elkaar. John en Paul treffen elkaar bij Fort Monroe en de bar Grunt. Het verhaal van Paul Rogers is wel wat onwaarschijnlijk. Het zou logisch geweest zijn als de politie hem wat meer achter de vodden had gezeten, maar Paul vecht en moordt zonder dat de politie ingrijpt. Het slot is zeer verrassend.

Eén van Baldacci’s betere thrillers.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.