Ahornsiroop als marinade voor het leven

hetsuikerhuisSusan Wiggs – Het suikerhuis. Vertaald uit het Engels (The Family Tree) door Selma Soester. ISBN 978-94-027-1650-4, 382 pagina’s, €17,50. Amsterdam: .

Geluk is een ingewikkelde som die soms moeilijk valt op te lossen.

Annie Rush heeft alles waarvan ze gedroomd heeft. Een succesvol eigen tv-programma over haar hartstocht: koken, en een man met wie ze gelukkig is. Met de schaduw uit haar jeugd, veroorzaakt door de scheiding van haar ouders, heeft zij leren leven. Zij is in die tijd opgevangen door haar grootouders en het was haar oma die Annie de liefde voor koken en natuurlijk geteelde groenten meegaf. De familie woonde op een bedrijf dat de befaamde ahornsiroop Sugar Rush maakte, een product dat Annie haar leven lang als het toppunt van troost zal ervaren.

Maar zoveel geluk is bijna te mooi om waar te zijn. En het tij keert op afschuwelijke wijze. Want Annie krijgt een ongeluk waarbij ze zwaar hersenletsel oploopt en in coma geraakt. Haar man en familie verwerken dat op wel heel verschillende manier. En niet alleen deze naasten laten zien wat Annie voor hen betekent, ook oude vrienden uit haar jonge jaren duiken op uit het verleden. In flash backs maakt de lezer kennis met het kind Annie, met de tiener, de jonge student… al die Annies die haar maakten tot de beroemde Annie van het tv-programma Het hoofdingrediënt.

susanwiggsSusan Wiggs (1958) gaf al op achtjarige leeftijd in eigen beheer haar eerste boek uit. Ze studeerde in Harvard (USA) en ontving een Award for Best Novel. Wereldwijd werden 20 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Wiggs geeft lezingen en workshops voor beginnende schrijvers.

Dit is qua stijl en sfeer een typisch feelgood boek. In zo’n verhaal past geen hoofdpersoon die na een eindeloos lang coma de dood inglijdt. Vandaar dat we durven vertellen dat Annie ontwaakt. Maar de Annie van voor en na het coma is een ander mens geworden. Ze moet weer alles leren, haar verleden lijkt verdwenen maar komt in stukjes terug. En al lerend trekt Annie uit dit ‘tweede leven’ andere lessen dan  uit haar vorige bestaan.

Wie aan dit boek begint wordt ondergedompeld in een leven vol kokerij, vol liefde en leed, vol warmte en kou, vol heden en verleden. Dit is een boek om niet meer uit handen te leggen voor je als lezer weet hoe alles afloopt, ook al ben je eigenlijk overtuigd van het heerlijke happy end dat bij een boek als dit past.

Trek er een flinke tijd voor uit (het is een flinke pil maar dat is juist lekker) en geniet van een boek dat zelfs de koudste winteravonden de gloed van de zomer meegeeft.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.