Lachen om Trump, Merkel en ProRail

inktspotSaskia van Loenen, Jean-Pierre Geelen en Aldje Bertrams (samenstelling) – Inktspot. De beste spotprenten van het politiek jaar 2015-2016. ISBN 978-90-5937-457-7, 142 pagina’s, € 14,99. Amsterdam: Bas Lubberhuizen 2016.

Het politiek seizoen 2015-2016 gezien door de ogen van cartoonisten.

De inktspotprijs wordt vanaf 1994 elk jaar door de Stichting Pers & Prent verleend aan de beste politieke tekening van het jaar. Elke tekenaar kan maximaal vijf tekeningen insturen. De beste 130 inzendingen voor de inktspotprijs en de junior inktspotprijs zijn in dit boekje gebundeld.

Er staan schitterende politieke cartoons in, en niet alleen van de prijswinnaars. Achterin vindt u een kort cv van de deelnemers van wie prenten in dit boekje zijn afgedrukt.

angelaRuben Oppenheimer maakte een hele mooie met Merkel Cabaret. Wir schaffen das. Angela in cabaretjurkje. Een duidelijke verwijzing naar de ooit populaire musical Cabaret. Ook zijn tekening over het Oekraïne-referendum mag er zijn.

Heel mooi is ProRail personeelstraining van Sandra de Haan, waarbij de verfoeide blaadjes op de rails een rol spelen.

Donald Trump ontbreekt uiteraard niet. Merijn Beeldverteller laat hem zien na het doodschieten van de Republikeinse olifant.

 

peter%20van%20straaten%20inktspotprijs%202016-1Peter van Straaten won de prijs voor de vijfde keer met Vluchtelingen (zie hierboven, bijschrift: Ik ben geen vluchteling. Ik woon al twintig jaar naast u). Hij kon de uitreiking helaas niet meer bijwonen en overleed kort daarop.

Argus steekt de draak met de Nederlandse gevangen die een tablet krijgen.

Kortom. Er valt genoeg te genieten voor de liefhebber van politieke cartoons.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cartoons, Politiek. Bookmark de permalink.