De nieuwsgierige bierdrinker

echtbierkookboekStevan Paul, Torsten Goffin, Daniela Haug – Echt bier kookboek. Vertaald uit het Duits (Craft Beer Kockbuch) door Toos IJdema ISBN 978-90-595-6688-0, 248 pagina’s, € 24,95. Hilversum: Fontaine 2016.

Kookboek over de productie van bier, koken met bier en eten met bier.

Een stoer vormgegeven boek met een overzichtelijke uitleg over wat er eigenlijk nodig en belangrijk is bij het brouwen van bier en leuke verhalen over diverse (overwegend Duitse) brouwerijen.

De uitgeprobeerde recepten waren allemaal fantastisch. De ingrediënten niet allemaal even eenvoudig te vinden en de aanbevolen bieren zijn ook niet allemaal even gemakkelijk verkrijgbaar. Kortom: van tevoren plannen of alternatieven zoeken. Laat je hierdoor niet weerhouden. Er staan voldoende gerechten in waar je niet eerst het internet voor af hoeft te speuren. Hoewel je tijdens je zoektocht naar ingrediënten en bieren allemaal leuke ontdekkingen kunt doen, dus waarom zou je jezelf dit genoegen ontnemen.

stevanpaulStevan Paul (1969) is kok, auteur van twee kookboeken en foodblogger. TorstenGoffin (1963) is fotograaf, culinair journalist en scenarioschrijver voor televisie. Daniela Haug is filmproducent en fotograaf.

Uitgeprobeerd:

Bierpizza met zuurkool, remoudou en marjoleinroom

Verrukkelijke pizza. Het deeg is met bier en moet 24 uur op een koele plek rijzen. Voor het geval je denkt dat dat niets uitmaakt: doe de test en laat je verrassen. Smakelijke knapperige pizza met zuurkool, pittige stinkkaas en een lente-uitje na het bakken voor de kleur en frisheid. Een wit biertje erbij en je avond kan niet meer stuk.

torstengoffinKepta douna

Gebakken reepjes Duits roggebrood met gesmolten kaasmengsel eroverheen. Meteen vanuit de pan naast je koude biertje zetten. Daar kan geen bitterbal tegenop.

In boter gestoofde prei met rauwe ham en geroosterde noten

Niet schrikken van de hoeveelheid boter. Met de helft lukt het ook prima en je eet het bovendien niet allemaal op. Wel de prei, daar blijft gegarandeerd niets van over. Deze confit van prei in boter met geroosterde hazelnoten maakt gelukkig.

Gefrituurde kip met BBQ saus

Veel BBQ saus, maar dat is helemaal niet erg. Smeer maar op brood of op een restje pizzadeeg, of dip er een ander stukje vlees in. Of maak nog een extra portie gefrituurde kip.

In bier gebraden ‘pulled pork’ met aardappelpuree en mais

Heerlijk uit elkaar vallend varkensvlees in bier met een romige puree en de zoete mais die allemaal extra pit krijgen door er mierikswortel overheen te doen. En, zoals aangeraden, ook de volgende dag op een broodje erg lekker, als er tenminste wat over is.

Salade van drie soorten kool met gerookte forel en citroen

Frisse knapperige salade die ontzettend lekker combineert met het zachte vlees van de gerookte forel.

Risotto met peer, bier, spek en radicchio

Meer dan verrukkelijke risotto met stukjes spek, reepjes gebakken peer, kort gebakken roodlof en een fris groen knapperig lente-uitje. Alles klopt aan dit recept: smaak, textuur en kleur. En zoooo lekker ook met het aanbevolen Pototyp van Kreativbrauerei Kehrwieder.

Een boek voor nieuwsgierige mensen die van lekker eten en goed bier houden.

Dit bericht is geplaatst in Eten en drinken. Bookmark de permalink.