Atoombom voor Syrië

syriezienenstervenJonathan SonnstSyrië zien en sterven. ISBN 978-94-920-1155-8, 274 pagina’s, € 14,95. Antwerpen: Witsand 2016.

Syrische strijders proberen de hand te leggen op een kernwapen.

Erica Steen is een ‘powervrouw’ die agressie en moord niet schuwt, maar ook de zachte vrouwelijke kanten van het leven in zich bergt. Ze is dol op haar man Tom en verwacht een kind. Opeens krijgt Tom een telefoontje dat hij en zijn vecht-buddy Jeroen op pad moeten voor een geheime opdracht. Als Erica er achter komt dat ze naar Syrië gaan, is ze erg bezorgd. Tom kan haar nauwelijks geruststellen.

Na het vertrek van Tom en Jeroen wordt het er niet beter op als beide mannen in de woestijn spoorloos raken. Ook hun tweepersoons straaljager is onvindbaar. Erica wordt intussen thuis belaagd door louche figuren die menen dat ze op de hoogte zou moeten zijn van een geheime operatie in Syrië. Dan komt het bericht dat Jeroen door Syrische rebellen wordt gegijzeld. Waar is Tom?

Jonathan Sonnst (1976) is leraar geschiedenis en schrijft thrillers. Hij won de Hercule Poirotprijs 2003. Na Heden rood morgen dood en Dode honden bijten niet met in de hoofdrol Erica Steen (‘Jane Bond’), raakt deze keiharde dame, die al vijf maanden in verwachting is, verwikkeld in het gruwelijke conflict in en rond Syrië.

Nadat ze in Nederland twee Israëlische geheim-agenten onschadelijk heeft moeten maken, krijgt Erica van de Syrische ambassadeur een vrijgeleide om met een advocaat en een aantal bodyguards in een privéjet naar Damascus te vliegen. Ze hopen Jeroen vrij te krijgen en er achter te komen wat er met Tom is gebeurd. Voor zijn leven wordt gevreesd.

Boven Syrië wordt hun vliegtuig onderschept door een onbekend militair vliegtuig en gedwongen in vijandelijk gebied te landen. Daar blijkt dat de gijzelnemers Jeroen en Tom beschuldigen een kernwapen voor de Syrische regering te hebben gesmokkeld. De bom is echter zoek en alle partijen verdenken elkaar het wapen in bezit te hebben. Ter afschrikking worden Jeroen en de bodyguards standrechtelijk geëxecuteerd. Erica en haar advocaat mogen weg.

Erica komt intussen wel te weten dat Tom nog in leven moet zijn, maar ze heeft geen idee waar hij uithangt. Het begint er alle schijn van te hebben dat haar man bezig is een heel scheve schaats te rijden.

Het verhaal komt in een aantal onverwachte stroomversnellingen terecht waarin spectaculaire persoonsverwisselingen de scharnieren zijn waarlangs de lezer naar een onverwachte afsluiting van deze oorlogsthriller wordt geleid.

Meeslepend boek dat zich afspeelt in de actualiteit van een brandend internationaal conflict.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Midden-Oosten. Bookmark de permalink.