Afgehakte hoofden met opengehouden ogen

deminnaresCamilla Grebe – De minnares. Vertaald uit het Zweeds (Älskaren från huvudkontoret) door Ydelet Westra. ISBN 978-90-2342-645-5, 400 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Cargo 2016.

Geestelijk gestoorde neemt wraak op geliefden.

Rechercheurs Peter Lindgren en Manfred Olson onderzoeken  de moord op een jonge vrouw. Het gaat om een waarachtig bloedbad. In het huis van Jesper Orre, succesvol directeur van een keten modewinkels, blijkt het slachtoffer te zijn onthoofd. Overal liggen plassen bloed. Los van het lichaam is het hoofd rechtop neergezet. Orre is onvindbaar en blijft dat voorlopig.

In een serie flashbacks maken we kennis met Emma Bohman. Zij is werkzaam in één van de winkels van Orre. Als de directeur op een zeker moment langskomt, is deze erg van haar gecharmeerd. Na een date is zij ook smoorverliefd op hem. Jesper bezweert haar echter hun relatie stil te houden omdat hij ongewenste publiciteit vreest. Wel geeft hij haar een kostbare verlovingsring.

Ondertussen komt de politie er achter dat tien jaar eerder een gelijksoortige moord werd gepleegd op een zekere Miguel Calderón. Ook zijn hoofd stond recht op naast het lichaam. Bij hem waren de ogen met tape opengehouden. De politie komt er achter dat in eerste instantie de ogen van de vermoorde vrouw met tandenstokers werden opengehouden. Die hadden echter losgelaten. Omdat de ogen van Calderón ook open stonden wijst de modus operandi op één en dezelfde dader. Deze moest zo vervuld zijn van wraak dat hij wilde dat na de onthoofding de slachtoffers letterlijk het nakijken hadden. Wie doet zoiets?

camillagrebeCamilla Grebe (1968) is een succesvol ondernemer en bekleedde verschillende topfuncties in de zakenwereld. Ze schrijft thrillers samen met haar zus Åsa Träff en Paul Engström. Dit is haar eerste ‘solothriller’.

Het grootste deel is in flashbacks geschreven. Omdat in elk hoofdstuk telkens één bepaald personage aan het woord is zijn de sprongen in de tijd overzichtelijk en leest het verhaal prettig. Rode draad is de wanhoop van Emma als zij van haar geliefde Jesper plotseling taal noch teken meer verneemt. Hij verschijnt niet meer op afspraken en reageert niet op e-mails of brieven. Heeft hij haar laten vallen? Het wordt er niet beter op als Emma vervolgens plotseling wordt ontslagen. Zwaar teleurgesteld duikt ze onder op een adres vlakbij de woning van Jesper om hem van daaruit te gaan stalken.

Lindgren en Olson komen er achter dat Emma en Orre een verhouding hebben. Maar beiden zijn onvindbaar. Gebitsonderzoek wijst namelijk uit dat Emma niet de onthoofde vrouw is. Wanneer rechercheren tenslotte een connectie oplevert met de onthoofde Miguel Calderón, wordt de spanning danig opgevoerd.

De ontknoping van de fraaie plot geeft uiteindelijk een verrassende draai aan alle gebeurtenissen.

Voor de liefhebbers van Zweedse thrillers een echte aanrader.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.