Het masker af

devoyeurAloka Liefrink – De voyeur. ISBN 978-90-892-4515-1, €19,99. Antwerpen: Houtekiet 2016.

Pooier en hoer brengen geliefden tot wanhoop.

De 26-jarige Lisa woont al jaren samen met Sander. Hun relatie ligt totaal overhoop als ze er achter komt dat haar vriend vreemd gaat met het Oost-Europese meisje Sira. Wanhopig wil ze weg van Sander. Ze kan voorlopig terecht bij Eric, een goede vriend, maar die heeft natuurlijk z’n eigen leven en is bovendien klein behuisd. Als een wonder loopt ze tegen Richard aan, een vroegere leraar van haar. Toen ze achttien was heeft ze met de vijftien jaar oudere Richard een heftige maar korte relatie gehad, waarna hij haar aan de dijk zette. Nu Lisa haar vroegere minnaar plotseling terugziet komt de oude genegenheid weer terug. Richard is psychtherapeut en lijkt een ideale troost voor Lisa. Het wordt helemaal een warm bad als Richard boven zijn statige woning een zelfstandig appartement te huur te heeft staan. Hij biedt Lisa aan dat ze er met flinke reductie van de huurprijs per direct kan intrekken. Als ze van Eric hoort dat Sira een ordinaire prostituee is walgt ze helemaal van Sander en gaat ze zonder zich te bedenken op het aanbod van Richard in.

alokaliefrinkAloka Liefrink (1979), geboren in Kerala in India en geadopteerd door een Nederlands-Vlaams echtpaar, debuteerde met veel succes in 2010 met haar sterk autobiografische roman Verweesd.

In dit boek komen afwisselend de vijf hoofdpersonen aan het woord. Vanaf het begin is al duidelijk dat deze allemaal op een drama afstevenen. Er zijn nog wel enkele andere personages zoals Kat, de boezemvriendin van Lisa, maar zij spelen alleen een aangevende rol.

Lisa, die bij Richard is ingetrokken, heeft weliswaar een eigen woonruimte, maar ontkomt niet aan de aanwezigheid van de dominante Richard die een etage onder haar verblijft. Hij speelt met haar een steeds heftiger spel van aantrekken en afstoten en houdt haar seksueel op een vreemde manier aan het lijntje. Gaandeweg lukt het Richard om haar steeds afhankelijker van hem te maken. Zowel goedschiks als steeds meer ook kwaadschiks.

Ondertussen heeft Sander zijn hoertje Sira uit huis gezet. Maar het blijkt dat hij toch niet zo gemakkelijk van haar afkomt. Hij begint steeds meer terug te verlangen naar Lisa en heeft reuze spijt dat hij is vreemdgegaan. Erik en ook Kat proberen Lisa over te halen weer contact op te nemen met Sander. Lisa heeft er steeds meer oren naar.

Richard merkt dat zijn ranzige plannen met Lisa in de war worden gestuurd, waarop hij zijn masker afrukt en zijn moordlustige gezicht toont.

Beslist een aanrader voor de liefhebbers van een echte psycho-thriller.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.