Terreur in Zweden

dereddingJoakim Zander – De redding. Vertaald uit het Zweeds (Orten) door Angélique de Kroon. ISBN 978-90-234-9867-4, 416 pagina’s, € 19,99. Amsterdam / Antwerpen: Cargo 2016.

Internationale belangen en undercover agenten zorgen voor onlusten in Zweden en aanslagen in Syrië.

Yasmine Ajam komt uit een achterstandswijk in Stockholm en maakt carrière in New York. Haar broertje Fadi is in de grauwe wijken van de Zweedse hoofdstad blijven hangen en leeft met z’n vrienden aan de zelfkant van de maatschappij. Op een zeker moment wordt hij door de Islam bevangen. Hij radicaliseert en sluit zich aan bij een groep extremisten. Niet veel later wordt hij naar Syrië gezonden om zich te voegen bij IS. Niet alleen krijgt hij opdracht om te vechten, maar ook moet hij als onafhankelijke nieuwkomer verraders ontmaskeren. Wie helpt de Amerikanen immers om telkens met succes IS in een hinderlaag te lokken?

In dezelfde tijd bereidt Klara Walldéen een presentatie voor een EU-conferentie in Stockholm voor. Inzet is de privatisering van de Zweedse politie om doeltreffender te kunnen optreden tegen rellen en aanslagen. Het is een politiek beladen onderwerp. Privatisering van de politie kan de democratie bedreigen.

JoankimZanderDe Zweedse auteur Joakim Zander (1975) woonde in zijn jeugdjaren in Syrië, Israël en de Verenigde staten. Zijn debuut De zwemmer werd direct een internationale bestseller.

In Syrië doodt een Amerikaanse drone tientallen vooraanstaande IS-strijders. Fadi doet een onthutsende ontdekking wanneer hij het verraad aan de Amerikanen doorziet en vlucht hals over kop terug naar Zweden. Daar is hij zijn leven niet zeker. Niet alleen jagen jihadisten op hem, maar ook een Russische agent provocateur, wiens collega door Fadi is neergeschoten, heeft het op hem voorzien. Zijn zus Yasmine, die heeft gehoord dat haar broer in grote moeilijkheden verkeert, reist terug naar Zweden en gaat naar hem op zoek. Daarbij kruisen zich de wegen van Klara en Yasmine.

Klara krijgt in de gaten dat de Russische ambassade achter een aantal rellen in Stockholm zit. De aanjagers van die onlusten spannen ze met grof geld voor hun karretje. Een collega van Klara die dit eerder ontdekte wordt omgebracht. Ook Klara moet voor haar leven vrezen.

Wanneer Fadi gevangen wordt genomen is niet duidelijk of de jihadisten of de Russische geheime agenten dit op hun geweten hebben. Maar Yasmine wordt te verstaan gegeven dat het leven van haar broer alleen gered kan worden als zij zich overgeeft aan de bende. Wanneer ze begrijpt dat het leven van beiden op het spel staat, grijpt Klara in.

In een spannende eindspurt weet de schrijver alle eindjes aan elkaar te knopen en de Nederlandse titel van het boek te verzilveren.

Voor de liefhebber van politieromans over internationale terreur..

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Terrorisme. Bookmark de permalink.