Bommel terug van weggeweest?

hetlastpakHenk Hardeman en Henrieke GoorhuisHet lastpak. Heer Bommel en Tom Poes. Naar Marten Toonder. ISBN 978-90-234-9981-7, 126 pagina’s. Amsterdam: De Bezige Bij 2016.

Heer Bommel krijgt een zware last te dragen, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen.

Het mannetje Obbe Zwavel draagt een zwaar pak, een lastpak, dat de lasten van een ander kan overnemen. De inhoud van het pak neemt de zorgen van Heer Bommel over en geeft hem een andere kijk op bijvoorbeeld Bommelstein, dat hij onmiddellijk laat verbouwen. De architect Morrelboer, die onder meer een multidisciplinaire bibliotheek in Rommeldam ontwierp, laat zich dik betalen voor een revolutionair bouwplan. En als dan Heer Bommel, op weg naar de Kleine Club, uit de goedheid zijns harten het lastpak van Olle Zwavel overneemt, zijn de poppen aan de dansen en breekt in Rommeldam ouderwets de pleuris uit, al zou Toonder het veel mooier zeggen.

martentoonderIn 1985-1986 publiceerde Marten Toonder (1912-2005) in NRC Handelblad Heer Bommel en het einde van eindeloos, het laatste deel van zijn hand uit de Bommelsaga. Daarna verschenen talloze herdrukken en heruitgaven. Tijdens het ‘Toonderjaar’ 2012 verscheen de Bommelglossy, waaraan veel voormalige medewerkers van Toonder, waaronder Dick Matena, op verschillende manieren vorm gaven aan Heer Bommel en Tom Poes.

Henk Hardeman is jeugdboekenschrijver (1961). Hij won in 2015 met dit verhaal de schrijfwedstrijd van de Toonder Compagnie, die de wens van Toonder uitvoert ‘om zijn werk levend te houden’. Henrieke Goorhuis (1990) is freelance striptekenaar, ze heeft onder andere voor Disney gewerkt. Met dit boek brengen henkhardemanHardeman en Groothuis een ode aan het universum dat Toonder creëerde, Het verscheen vanwege het 75-jarig jubileum van Tom Poes. Misschien is dit ook de reden dat deze in dit verhaal wat nadrukkelijker aanwezig is dan in de laatste delen van de Bommelsaga.

Het verhaal borduurt voort op de klassieke ingrediënten (de eenvoudige doch voedzame maaltijd en personages van Marten Toonder. Zo maken onder meer de markies de Canteclaer, ambtenaar eerste klasse Dorknoper, kruidenier Grootgrut, burgemeester Dickerdack, Commissaris Bulle Bas, doctorandus Zielknijper en journalist Argus hun opwachting. Een feest der herkenning voor de vele Bommelliefhebbers.

01Maar Hardeman gaat ook met zijn tijd mee. Zo heeft Dorknoper een mobieltje in zijn aktentas en werkt Zielknijper in een multifunctioneel gezondheidscentrum. Maar het is allemaal niet te nadrukkelijk. De auteur moet er natuurlijk wel van uitgaan, dat ‘Doddeltje’ nu mevrouw Bommel is, maar ook dat heeft hij redelijk terloops gedaan. Mooi is zijn ironisch gebruik van bijvoorbeeld de term ‘zinvol geweld’.

bommel-henrieke-vierkant-witDe tekeningen doen authentiek aan en dat is een compliment voor de illustrator. Ze maakt prachtige Bommels.

Als dit verhaal door Toonder zelf geschreven was zouden kenners het misschien niet bij zijn allerbeste werk indelen, maar het is zeker een verdienstelijke poging en smaakt zeker naar meer.

 

Aan dit boek is op 30 november 2016 tevens aandacht besteed in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsfragment kunt u hieronder aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Humor, Overig. Bookmark de permalink.