Losgescheurd uit jeugdtrauma

desarcofaagFan Eberhard – De sarcofaag. ISBN 978-94-92241-13-9, 287 pagina’s, € 19,95. Utrecht: Magonia 2016.

Zaak tegen twee Marokkaanse broers zet het leven van een rechter-commissaris volledig op zijn kop.

Daniël verliest vroeg zijn vader en woont bijna zijn hele jeugd samen met z’n moeder die wereldvreemd in het verleden leeft. Hij verzorgt haar tegen wil en dank. Op zekere avond wil hij uit en geeft hij moeder extra slaapmiddel zodat hij weg kan. Bij thuiskomst blijkt dat ze een beroerte heeft gehad. Ze wordt opgenomen in een tehuis. Daniël hoeft niet meer voor haar te zorgen.

Qua relaties loopt het leven van Daniël niet op rolletjes. Hij kan zijn weg niet vinden en lijkt soms een hotelkamer boven een eigen huis te verkiezen. Maatschappelijk verloopt z’n carrière echter vlot en hij schopt het tot rechter-commissaris.

faneberhardFan Eberhard (1947) was jarenlang werkzaam op de rechtbank te Amsterdam. Onder meer tien jaar als kinderrechter. Ook werkte hij als sociaal advocaat in de Staatsliedenbuurt. Zijn ervaring als rechter-commissaris ligt heel duidelijk ten grondslag aan deze roman.

Bij een berovingszaak tegen twee Marokkaanse broers leert hij tijdens een huiszoeking Renate kennen. Zij is de officier van justitie. Daniël heeft zojuist een afgebroken relatie achter de rug en ziet plotseling in Renate de vrouw op wie hij altijd gewacht lijkt te hebben. Renate is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze is op haar man uitgekeken en blijkt ook op zoek naar de ware. Terwijl de zaak tegen de broers zich ontwikkelt en gecompliceerder uitpakt dan in eerste instantie het geval leek, maken Daniël en Renate zinderende dagen door.

Hoewel hun schuld duidelijk lijkt, moet Daniël de twee broers wegens gebrek aan bewijs vrijspreken en laten gaan. Terwijl Daniël en Renate op het politiebureau de zaak afwikkelen ontstaat een rel. Onder hun ogen zien beiden hoe de twee vrijgelaten Marokkanen op een klaarblijkelijk gestolen scooter een branieachtig feestrondje rijden. Een motoragent zet de achtervolging in waarop de broers ernstig verongelukken. Vele toegestroomde Marokkanen komen woedend in actie tegen politie en hulpverleners. Molotovcocktails vliegen door de lucht en auto’s worden in brand gestoken. De ME verschijnt. Het loopt vreselijk uit de hand. Daniël en Renate raken betrokken bij de ongeregeldheden. De gevolgen zijn buitengewoon ernstig en brengen Daniël in een situatie waarin hij zijn gehele leven zal moeten herzien.

Dit boek heeft een niveau dat moeiteloos uitstijgt boven dat van een doorsnee politieroman. De lezer, die naast spanning ook gediend is van diepgang in de karakterontwikkeling van de verschillende personages, zal niet teleurgesteld worden.

Buitengewoon realistisch en levendig geschreven.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.