Speurtocht naar moeders moordenaar

delaatsteritenJess KiddDe laatste riten. Vertaald uit het Engels (Himself) door Anna Livestro. ISBN 978-94-027-1750-1, 350 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: HarperCollins 2016.

Zoon gaat op zoek naar de waarheid over zijn afkomst in Ierse dorpsgemeenschap.

Het verhaal van deze magisch-realistische thriller speelt zich af in het fictieve Ierse dorpje Mulderrig. In 1950 bevalt daar de rebelse tienermoeder Orla Sweeney van een zoon. Kort daarna verdwijnt ze onder verdachte omstandigheden en wordt het kindje Mahony in een gesticht ver weg ondergebracht. In 1976 keert hij terug naar zijn geboortegrond om te onderzoeken wat er destijds met zijn moeder gebeurde. Mahony heeft namelijk een brief in handen gekregen die alle aanleiding geeft tot een dergelijke speurtocht. Is zijn moeder weggelopen of vermoord? En wat is er bekend over zijn vader?

jesskiddDeze thriller is het debuut van Jess Kidd(1973), Ph.D). Zij doctoreerde in Creative Writing en specialiseerde zich in onderzoek naar magisch-realistische teksten. In deze roman vol levende doden, bovennatuurlijke waarnemingen en buitenzintuigelijke verschijnselen heeft zij de resultaten van haar studie op een verrassende wijze verwerkt.

Orla blijkt als medium contact te hebben onderhouden met de gestorvenen die zich via automatisch schrift* tot de levenden konden richten. Het dorp raakte destijds in grote beroering omdat de doden op deze wijze allerlei overspelige inwoners aan de kaak stelden. Gelukkig voor hen verdween de ongehuwde Orla uit het dorp, evenals haar zoon Mahony.

Groot is de schrik als de eenmaal volwassen zoon in het dorp verschijnt en de onderste steen boven wil hebben. Het wordt er ook niet beter op als de aantrekkelijke jongeman zowel meisjes als oude vrijsters het hoofd op hol brengt. Bovendien blijkt hij, net als zijn moeder, met de helm geboren te zijn en in contact te kunnen treden met de doden.

Acties van verdachte lieden, waaronder de dorpspastoor, om Mahony weg te jagen, worden steeds heftiger. Hij moet voor zijn leven vrezen. Toch maakt hij vorderingen. Niet alleen komt hij steeds meer te weten over het lot van zijn moeder, maar ook zijn vader lijkt in beeld te komen. Maar op elke pagina blijft het uitkijken: Want als je een moederspin inslikt, groeien er van binnen allemaal babyspinnetjes en die kruipen in je oren en je wordt doof. Je hoort dan alleen nog maar het ritselen van spinnenvoetjes als ze door je schedel rennen.

Spirituele thriller in een sfeer vol betovering.

*Automatisch schrift is een vaststaand begrip uit de telepathie. Zie ook: http://www.puurmedium.nl/medium-automatisch-schrift.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.