Den Haag: broeinest van criminelen

nachtvlinderCarina van LeeuwenNachtvlinder. ISBN 978-94-005-0712-8, 320 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: A.W. Bruna 2016.

Haagse Unit Plaats Delict bindt strijd aan tegen gewelddadige milieumaffia.

Een bullet gevuld met softdrugs blijkt fataal voor een jonge vrouw. Was de inhoud wel cocaïne, vraagt de politie zich later af. Op zee wordt een zwaar gehavend lijk gevonden. In een zomerhuisje sticht een man brand en probeert zichzelf om het leven te brengen.

Wat hebben deze gevallen met elkaar gemeen, behalve het feit dat ze alle drie op het bord van forensisch rechercheur Renee Spaan en haar collega’s belanden. Na enige tijd ontdekt Renee dat de zaken verband met elkaar houden. Daarnaast probeert ze in haar spaarzame vrije tijd de dood van haar vader te achterhalen, daarbij geassisteerd door diens voormalige collega Don van Valen.

carinavanleeuwen1Carina van Leeuwen werkt bij de Amsterdamse politie als Inspecteur / Professional technische recherche. Daarnaast is ze Regionaal Coördinator vermiste personen en niet geïdentificeerde doden. Dit is haar derde thriller met Renee Spaan van de Unit Plaats Delict van het Haagse politiebureau Donumstraat, die overigens uitstekend ‘los’ gelezen kan worden.

De jonge vrouw blijkt een prostituee. In de bullet zat een dodelijke dosis heroïne, ze is dus vermoord. Twee collega’s bezoeken Four O’Clock, een luxe club en proberen meer te weten te komen van de eigenaresse, Deborah van der Kleij, die uiteraard veel hecht aan discretie, wat uiteindelijk haar een reden geeft om aan het onderzoek mee te werken. Four O’Clock is de naam van een plant, die met zijn geurige bloemen nachtvlinders lokt.

Als Don Renee op een broodje bal trakteert in een Schevenings koffiehuis doen ze een opzienbarende en gevaarlijke ontdekking. Uiteraard geven wij niets weg om ervoor te zorgen dat het leesplezier en de zeker aanwezige spanning volledig intact blijft. Het onderzoek gaat Renee niet in de kouwe kleren zitten en ze belandt zelfs in het ziekenhuis. Tot haar grote ongenoegen wordt ze op non-actief gezet, maar daar legt ze zich natuurlijk niet bij neer.

De cliffhanger uit het vorige deel wordt nu gelukkig op een nette manier beëindigd. Voor wie dat boek niet heeft gelezen wordt er voldoende uitgelegd. Door omstandigheden worden Chris en Renee min of meer weer in elkaars armen gedreven.

Actueel zijn de zinspelingen op de lopende reorganisatie van de politie en de mening daarover op de werkvloer. De auteur is goed in het tekenen van personages, zoals de luxe hoerenmadam Deborah van der Kleij, Ook de loyale secretaresse van een transportbedrijf wordt mooi geportretteerd. Ze dekt de seksuele uitspattingen van de eigenaar met de creditcard van de zaak keurig af en deed dit al voor zijn vader. Ook Don is ondanks zijn dubieuze verleden een man om van te houden en hij zorgt altijd voor een vrolijke noot. En dan is Bob er ook nog, de vrolijke en eigenwijze hond van Renee, die haarfijn weet wanneer ze troost en afleiding nodig heeft.

Ik vond het vorige deel iets minder dan het eerste, mede vanwege de cliffhanger. In dit deel haalt Van Leeuwen minstens het niveau van Deel een. Hopelijk zet zij de serie door want ik denk dat velen graag nog meer willen weten over Renee, haar vrienden en collega’s (en Bob).

Spannende thriller van eigen bodem met speciale aandacht voor het forensisch onderzoek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.