Smakelijke wijn voor een zacht prijsje

dekleinehamersmaHarold Hamersma en Esmee Langereis – De Kleine Hamersma 2017. De lekkerste wijnen onder € 7,50. ISBN 978-90-5956-723-9, 512 pagina’s. Hilversum: Fontaine Uitgevers 2016.

Lekkere wijn hoeft niet perse duur te zijn.

De Grote Hamersma van Harold Hamersma is reeds jaren een begrip. Velen varen op het kompas van de grote wijnkenner en kopen door hem aanbevolen wijnen voor een redelijke prijs. Maar wat voor de één redelijk is, is niet voor iedereen weggelegd.

En Hamersma gunt ook mensen met een smalle beurs ook graag een lekker glas wijn. Vandaar deze gids waarvan vorig jaar de eerste editie verscheen. Deze keer liet Harold zich bijstaan door wijnjournaliste Esmee Langereis. Het blijkt dat er onder de € 7,50 beslist nog veel te kiezen overblijft. De vermelde wijnen hebben minimaal het cijfer 7 (zeven) meegekregen.

haroldhamersmaNet zoals in De Grote Hamersma begint het boek met een aantal lijstjes. De Top 50 sterwijnen, gevolgd door de Top 10 Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, biologische wijnen en nieuwkomers. Daartussen zitten nog de Top 5 Riesling en Pinot Noir, kennelijk zijn de laatste wat meer aan de prijs.

Ook van dit boekje bestaat het grootste deel uit de wijnen per leverancier, onderverdeeld in rood, rosé en wit en daarna per land. Het boekje wordt afgesloten met informatie over de auteurs, registers rood, rosé en wit en de websites van de verschillende leveranciers.

esmeelangereisHet formaat van boekje leent zich goed om het mee te nemen naar de supermarkt. Staat die leuke aanbieding er niet in dan zou ik hem toch maar niet aanschaffen. Je loopt dan de kans op chateau de migraine of ander bocht. En er ligt vast wel een mooi wijntje naast dat wel de goedkeuring van Hamersma cs kan wegdragen.

Ook kun je natuurlijk van tevoren uit deze gids nakijken welke lekkere, niet te dure wijntjes en bij bijvoorbeeld de Hema liggen. Zo probeerde ik daar voor € 7,5 de Viña Ducaro uit Spanje, die met een 7.5 wordt gewaardeerd en ‘smakelijk’ wordt genoemd. Ik ben het er helemaal mee eens.

De prijs hebt u er heel snel uit!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.