Harold, daar ga je!

degrotehamersma2017Harold Hamersma en Esmee Langereis – De Grote Hamersma 2017. Dé gids met de beste wijnen van 2017. ISBN 978-90-5956-723-9, 815 pagina’s. Hilversum: Fontaine Uitgevers 2016.

Het resultaat van vele wijnproeverijen, op locatie of gewoon thuis van in Nederland verkrijgbare wijnen.

Bij de vaste Nederlandse tradities hoort de laatste jaren, ongeveer een maand voor Sinterklaas, het verschijnen van een nieuwe, actuele editie van De Grote Hamersma. Harold Hamersma die, samen met zijn conculega Nicolaas Klei, veel heeft gedaan voor de popularisering en ontmythologisering van het wijndrinken in Nederland, doet ons in dit boek jaarlijks verslag van zijn bevindingen.

De wijnengids heeft, zoals we dat tegenwoordig noemen, een complete make-over ondergaan. Ondanks de 815 pagina’s ligt het boek lekker in de hand en is de inhoud bijzonder overzichtelijk gepresenteerd.

haroldhamersmaHarold Hamersma schrijft al jaren over wijn, onder andere voor NRC Handsblad, Het Parool en Plus Magazine. Hij is de auteur van verschillende boeken. Omdat het aantal hem toegestuurde (en dus te proeven) wijnen steeds stijgt zocht en vond hij versterking door culinair journaliste Esmee Langereis. Helaas kan ik niet achterhalen hoe ze de taken hebben verdeeld.

Harold krijgt elk jaar een groot aantal wijnen ter beoordeling toegestuurd. Nu samen met Esmee is hij wel enkele maanden bezig met proeven en beschrijven, althans als ze vinden dat de beoordeelde wijn tenminste het cijfer 7 (zeven) verdient. Dat zijn er in totaal dit jaar 3395, inclusief 817 supermarktwijnen, 685 sterwijnen, 1685 nieuwe vondsten, 781 biologische wijnen en 138 mousserende wijnen. De sterwijnen (waarvan de esmeelangereisbeoordeling inderdaad getooid is met een ster) zijn nieuw. Het betreft wijnen die opvallend goed zijn in zijn soort, voor zijn druif, voor zijn regio en/of voor zijn prijs. Ook nieuw is dit jaar de vermelding van het alcoholpercentage bij de wijnen. In zijn Woord vooraf merkt Hamersma op dat het aantal wijnen met een (te) hoog alcoholpercentage daalt. Overigens moet hij niets hebben van alcoholvrije wijnen. Hij vergelijkt het drinken daarvan met het hebben van ‘seks met een opblaaspop’. ‘Blauwe wijn’ vindt hij niet lekker: ‘zoetig, kunstmatig en voor Canei-meisjes’.

Het boek begint met een aantal lijstjes. Allereerst de Top100 sterwijnen, aangevoerd door de Merc Tempé Gewüztraminer Grand Cru Mambourg uit de Elzas (€ 39,50, die met een 10 wordt bekroond. Dan komen achtereenvolgens de Top 25 Riesling, Savignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah, de Cabernet Chavignon, Pinot Noir, mousserende wijnen, biologische wijnen en nieuwkomers. Bij het Merlotlijstje staat Cono Sur Merlot Bicicleta uit Chili bovenaan met een 8,5. Verkrijgbaar voor € 5,99 bij de Mitra, maar bestaat die eigenlijk nog? Hopelijk wel voor de prijsbewuste consument.

Daarna komen de wijnen, alfabetisch gerangschikt per leverancier en vervolgens gerangschikt in rood, rosé en wit en daarna alfabetisch per leverancier. Deze lijst, die wordt aangevoerd door Albert Heijn en afgesloten door ZekVinos, beslaat het overgrote deel van het boek. Na een korte biografie van de auteurs volgt een aantal registers, waarin de wijnen worden ingedeeld in prijsklasse en kleur. Ik vraag me af of het weglaten van de prijsklassen het zoeken niet zou vergemakkelijken. Weet u precies of een bepaalde wijn iets meer of iets minder dan 10 Euro kost? Het boek wordt afgesloten met een wijnwoordenregister en de namen en websites (er staat abusievelijk nog adressen) van de genoemde winkels en importeurs.

Wist u

–          dat Albert Heijn ook wijnen tussen de 50 en de 100 Euro verkoopt. Je mag er zelfs € 109 neertellen voor de Cos d’Estournel uit 1998. Harold werd er helemaal lyrisch van.

–          dat de auteurs hun neus niet ophalen voor de biologische rode biologische huiswijn van Hoogvliet? Die vinden zij ‘prima in orde’ en krijgt een 7,5.

–          dat de Tesoruccio 2015 Sangiovese van De Hema sterk verbeterd is en nu een 8 krijgt (€ 5,50).

De ondervinding heeft geleerd dat de smaken van Harold Hamersma en ik zo vaak overeenkomen, dat ik me niet meer waag aan niet in dit boek vermelde wijnen. Zo koop ik beslist geen kat in de zak.

Sterk aanbevolen voor eigen gebruik en natuurlijk als cadeau.

Aan dit boek en aan De Kleine Hamersma 2017 is op 30 november 2016 tevens aandacht besteed in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsfragment kunt u hieronder aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.