Jonge moordenaar heeft geen leven meer

driedagenenlevenslangPierre Lemaître – Drie dagen en levenslang. Vertaald uit het Frans (Trois jours et une vie) door Richard Kwakkel. ISBN 978-94-0160-609-7, 225 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Xander 2016.

Woedend kind verwoest eigen en andermans levens.

Antoine, een vrij eenzame 12-jarige jongen uit het Franse dorp Beauval, heeft maar weinig om zich mee te vermaken. Hij bouwt een boomhut, waarom het zesjarige grappige buurjongetje Rémi hem mateloos bewondert, en hij heeft een warme relatie met Odysseus, de hond van Rémi’s vader. Maar dan wordt Odysseus aangereden, hij moet dringend naar de dierenarts toe. In plaats daarvan pakt de buurman een geweer en schiet de hond door zijn kop waar Antoine bij staat.  De jongen is wanhopig en woedend. Hij reageert zijn woede af op Rémi en slaat hem in elkaar. Als hij stopt met slaan is Rémi dood. Antoine raakt volledig in paniek en besluit dat het lichaam moet verdwijnen. Hij verstopt Rémi’s lijk in het bos, in een gat onder een omgevallen beuk.

Rémi wordt natuurlijk snel vermist. De politie wordt erbij gehaald en er wordt een grote zoekactie op touw gezet, maar het kind wordt niet gevonden. De dag erna is er een enorme storm waarbij het dorp onder water komt te staan en talloze mensen in nood raken. De zoekactie raakt op de achtergrond tot wanhoop van Rémi’s ouders. Intussen loopt Antoine verdwaasd en bang door het dorp. Hij is de enige die de waarheid kent, wanneer wordt hij opgepakt, wanneer zal hij moeten bekennen?

PierreLemaitrePierre Lemaître (1956) is internationaal doorgebroken met zijn thriller-trilogie rond commissaris Verhoeven CHECK Camille. In 2013 won hij de prestigieuze Prix Concourt. Hij is ook scenarioschrijver.

De verdwijning van Rémi vond plaats in 1999. Het tweede deel van deze adembenemende psychologische thriller-roman speelt in 2011. Antoine is arts, heeft een vriendin met hetzelfde beroep en de twee zijn van plan naar een ontwikkelingsland te gaan. Nooit, geen dag van zijn leven, zijn Antoines gedachten los van Rémi geweest. Niemand kent zijn geheim. Hij hoopt heel ver van zijn ouderlijk dorp eindelijk geestelijk tot rust te komen. Maar het lot beslist anders. Natuurlijk.  Hij keert terug naar Beauvan.

Dit is een boek wat je als lezer achter elkaar uit wilt lezen. De vrees van Antoine grijpt je bij de strot. Je vreest dat het fout voor hem afloopt…, maar of die vrees bewaarheid wordt?

Een werkelijk geweldige pageturner.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.