De keuze tussen goed en kwaad is niet zwart-wit

hetluciferdilemmaTim LommerseHet Lucifer Dilemma. ISBN 978-90-78437-31-4  258 pagina’s, € 16,95. Rijen: Uitgeverij MACC 2016.

Op de grens tussen fantasy en thriller.

Oskar is zijn gezin kwijt. Zijn vrouw is vermoord, zijn zoon is verdwenen. Oskar is boos, hij wil wraak, maar zoekt ook naar antwoorden. Hij is in een situatie beland die hij niet begrijpt. Wat is er met zijn vrouw en zoon gebeurd? Hij neemt een andere baan en een andere identiteit aan en stelt alles in het werk om de antwoorden te vinden. Hierdoor wordt hij een pion in een spel van hogere machten. Door opdrachten uit te voeren komt hij dichter bij zijn doel: antwoorden, duidelijkheid. Tenminste, dat is hem beloofd. Dat dit ten koste van mensenlevens gaat neemt hij op de koop toe, het doel heiligt de middelen.

Als de laatste opdracht slaagt wordt duidelijk dat de opdrachten een heel ander doel hebben dan hij dacht. Oskar is voor een duivels dilemma geplaatst: een lucifer dilemma in dit geval. Hij is door niemand minder dan Lucifer verkozen om zijn nieuwe vertegenwoordiger te worden. Maar hij wil ook uitvinden wat zijn vrouw en zoon is overkomen. Dat laat hem maar niet los. Lucifers vorige vertegenwoordiger was Judas. En dat roept bij hem de nodige vragen op. Want wil hij wel net zo worden als Judas?

timlommerseDit boek is het debuut Tim Lommerse, een jonge Nederlandse schrijver die in 2015 is afgestudeerd in de literatuur. En dat is ook te merken in dit fascinerende boek. Het is geen moment saai en lijkt ook niet op andere boeken. Het laat zich niet zomaar in een hokje plaatsen. Het genre vindt zich op de grens tussen fantasy en thriller. De spanning en het bovennatuurlijke spat op sommige momenten van de bladzijden af en wordt dan weer eens door een simpele zin volledig weggevaagd. Hierdoor wordt je als lezer direct weer met beide benen op de grond gezet.

Dit boek snijdt essentiële levensvragen aan: de keuze tussen goed en kwaad. En deze vraag is niet zo zwart-wit als soms wordt voorgesteld. De schrijver heeft een prettige schrijfstijl, waardoor het boek heerlijk wegleest. De karakters zijn erg fascinerend. Er is daarbij een duidelijk verschil tussen de bovennatuurlijke wezens en gewone mensen. Zo is dat bijvoorbeeld bij Fey, de opdrachtgever van Oskar. Vanaf het begin heb je het gevoel dat er iets is. Is deze man wel te vertrouwen, is hij wel wie hij zegt dat hij is? En wie is hij nu echt? En hoe zit dat met zijn prachtige vrouw Risha?

Door al dit soort vragen is het een boek wat zich niet laat wegleggen en je in een ruk moet uitlezen. De ontknoping is net zo verrassend als de rest van het boek en laat zich niet voorspellen.

Aanrader.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Fantasy. Bookmark de permalink.