Dorrestijn zingt zoals hij gebekt is

dorrestijnsvolkomenvogelgidsHans Dorrestijn – Dorrestijns Volkomen Vogelgids. ISBN 978-90-388-0242-8. 573 pagina’s, €34,99. Amsterdam: Nijgh & van Ditmar 2016.

Baardmannetje bundelt vogelverhalen.

Wie kent hem niet? Hans Dorrestijn. De dichter, schrijver, zanger, muzikant, cabaretier die zijn publiek vergast op vrolijke verhalen en gedichten, gepeperd met de somberheid van zijn bestaan. De man die zijn gasten trakteert op een bodemloos cynisme dat hij onmiddellijk daarna relativeert met een woord van vilein plezier. Die Dorrestijn. Veel geluk had hij niet in het leven en zijn relaties. Tot hij zestig werd en besloot serieus werk te gaan maken van vogels. Ze bleken williger dan de vrouwen die hem altijd maar verlieten. Ze zongen voor hem, stelden hem dagelijks voor raadsels, namen hem mee op vogelreizen en verveelden hem nooit. De vrienden die hij via vogels opdeed bleken aardige  mensen die hem altijd wezen op de mooiste woud- en weibewoners, altijd bereid waren om hun kijker uit te lenen en toch geen dooie dienders waren.

En nog wat: Dorrestijn drinkt zelfs niet meer. Waarom zou hij? Krijg ik bij een wandeling een Kneu in het vizier (Carduelis cannabina) met dat prachtige zachte rood van kruin en borst of het Barmsijsje (Carduelis flammea cabaret), dan hap ik naar adem, mijn ziel beweegt, mijn bloed stroomt sneller. Dat kreeg een glas bier niet voor elkaar. Tien glazen lukten het ook niet.’

Hans DorrestijnHans Dorrestijn (1940) is inmiddels vijftien jaar vogelaar. En al is de ware vogelaar, zijns inziens, vanaf zijn tiende bezig en zal hij die dus nooit in kennis inhalen, hij heeft het wel voor elkaar gekregen de bekendste vogelaar van Nederland te worden. Hij stak zijn liefde niet onder stoelen of banken. Schreef  Dorrestijns Vogelgids, Dorrestijns Natuurgids, Dudeljo! en De Italiaanse chauffeuse. In dit ‘kloeke boek’ staan ze bij elkaar, plus een deel van de ongepubliceerde verhalen die hij schreef voor de MAX-tv-serie Baardmannetjes. Daarin gaat de schrijver samen met Nico de Haan op pad. De Haan, kenner van die gebieden, vertelt. Hans gaat op pad met een wens: hij wil de baltsende kemphanen zien, of een waterhoen. Maar een simpeler kneu is ook goed, want daar is hij nu eenmaal dol op. Zoals op alle vogels: ‘Ik heb 450 lievelingsvogels. Hoog op mijn lijstje staat een vinkachtig vogeltje met de naam Kneu. (….) Dat hij in mijn top tien staat, komt door zijn sympathieke uitstraling en de combinatie van het kastanjebruin op zijn rug en het rood op zijn borst.’

Fans van Dorrestijn hebben al zijn vogelboeken al. Voor hen zitten er niet veel verrassingen meer in dit boek. Maar dat maakt niets uit. Een liefhebber blijft Dorrestijn herlezen, dus dan kunt u eens een ander exemplaar pakken. Even mooi geïllustreerd met vogelfoto’s als de andere boeken. En vergeet niet wat de auteur u te midden van zijn vogelverhalen toevertrouwt (Voorwoord V): ‘En natuurlijk is deze vogelgids autobiografisch, want ik ben zelf een soort zangvogel, met meer cd’s op mijn naam dan zelfs de Nachtegaal.

Overigens is dit, vertelt Dorrestijn, zijn laatste vogelboek. ‘Vaarwel trouwe lezers. De mens wordt in mijn werk weer de hoofdpersoon. (…) Momenteel ben ik druk met een boek over kindermishandeling. Dat is een onderwerp dat me erg goed ligt.’

Een mooie gelegenheid om Hans Dorrestijn bij dezen uit te roepen tot Vogelaar des Vaderlands.

Geniet van dit prachtige boek!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Dieren. Bookmark de permalink.