Schrijversclub speelt genadeloos spel

DetienschrijversvanLauraWittePasi Ilmari JääskeläinenDe tien schrijvers van Laura Witte. Vertaald uit het Fins (Lumikko Ja Yhdeksän Muuta) door Annemarie Raas. ISBN 978-90-468-2085-8, 335 pagina’s, €22,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2016.

Absurdistische roman vol geheimzinnige trekjes.

De jonge lerares Ella Milana krijgt twee grote teleurstellingen te verwerken. Ze hoort van de gynaecoloog dat haar eierstokken niet deugen en haar vriend vertrekt omdat ze geen kinderen zal kunnen krijgen. Terneergeslagen gaat ze terug naar Haazenrugge, het dorp van haar jeugd waar haar ouders wonen. Ella wordt inval-docent. Maar aan dit troosteloze bestaan lijkt plotseling een einde gekomen als de lokale krant een novelle van haar hand publiceert. Beroemde schrijfster en dorpsgenoot Laura Witte is daar zo van onder de indruk dat zij Ella uitnodigt toe te treden tot een schrijversgenootschap. De officiële intrede zal plaatsvinden op het jaarlijkse schrijversfeest.

Niet iedereen gunt Ella die eer. Zo jong en dan zo geprezen… dat lijkt sommigen al te veel eer. En die sommigen lijden aan broodnijd, want het zijn zelf ook allemaal schrijvers. Eigenlijk zou iedere schrijver dolgraag lid van dat Literair Genootschap van Haazenrugge willen zijn. Maar Laura Witte is de oprichtster en ze wil per se niet meer dan tien leden. Ze zoekt al een tijd naar dat tiende lid en heeft dat nu in Ella gevonden.

De leden van die club worden verenigd door een geheimzinnig spel. Buiten de leden kent niemand de spelregels, ieder lid moet meespelen als hem of haar dat gevraagd wordt, maar dat meespelen kent grote risico’s. Ella is buitengewoon nieuwsgierig hoe het spel werkt. In gesprek met schrijver-lid Martti Winterland krijgt ze tenslotte een beduimeld boekje in handen waarin de spelregels staan.

Pasi Ilmari JääskeläinenPasi Ilmari Jääskeläinen (1966) is een beroemde Finse schrijver. Hij schrijft korte verhalen en romans waarin hij blijk geeft van grote fantasie. Met dit boek breek hij internationaal door. Het wordt in twaalf landen uitgebracht.

Een besloten club, een geheimzinnig spel met veel draden naar het verleden, de psychologische druk om elkaar tot de waarheid te dwingen. Het is niet verwonderlijk dat al bij uitkomen van dit boek (in Finland in 2006), de lijn werd gelegd naar De verborgen geschiedenis van de Amerikaanse Donna Tartt.

Ella komt tot de ontdekking dat de club al eerder een tiende lid telde. Maar als ze naar details op zoek gaat, kan of wil niemand haar vertellen wie hij was en hoe hij verdween. Was zijn verdwijning te danken aan het feit dat hij het spel speelde? En staat haar ook een verdwijning te wachten als ze volwaardig lid wordt?

Ze besluit het uit te zoeken. Als ze het niet mag weten, wil ze het juist weten. Daarom daagt ze de schrijvers uit het gevaarlijke spel met haar te spelen. Als dan ook nog Laura Witte op geheimzinnige wijze verdwijnt, is de tijd rijp voor een zoektocht die in een drama zou kunnen eindigen. Tenzij…

Dit is geen thriller maar wel een buitengewoon spannend boek voor lezers die openstaan voor de spanning van fantasy. Razendsnel tempo op z’n tijd, bij vlagen bijzonder absurd – vooral de figuur Martti weet er wat van – en daarbij heerlijk om weg te reizen met al die krankzinnige bedenksels.

Een boek voor de vele Donna Tartt-liefhebbers.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fantasy. Bookmark de permalink.