Ik vertrek, maar dan?

HetroeromRenée Heijmans – Het roer om…  en weer terug, de belevenissen van een familie in Spanje. ISBN 978-949-1061-530, 133 pagina’s, €14,50. Badhoevedorp: Kaft Media 2015.

Familie vertrekt voorgoed uit Nederland, maar keert toch weer terug.

Renée Heijmans en haar man Tom zijn toe aan een ander leven. Renée heeft zin in avontuur nadat haar vader is overleden, Tom ziet het op zijn werk niet meer zitten. En aangezien ze met hun drie zoons al jaren enthousiaste Spanje-vakantiegangers zijn en op vakantie, zoals vele anderen, mijmeren over een leven daar lijkt niets hen in de weg te staan die dromen waar te maken. Ze verkopen hun huis, kopen een prachtig landgoed in Spanje, doen hun drie jonge zoons op Spaanse les en het avontuur kan van start gaan.

Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. De makelaar is onbetrouwbaar, de koop/verkoop en financiering staan plots op losse schroeven, de verhuizing loopt grote vertraging op, werkelijk alles zit tegen.

RenéeHeijmansDe jongens gaan vol enthousiasme naar hun Spaanse school, maar worden geconfronteerd met het feit dat de school tweetalig is: er wordt Castilliano en Valenciano gesproken. Dat laatste is de streekvoertaal en daarover breken ook Renée en Tom hun nek. Maar verder: alles is idyllisch, dat wel. Er zijn alleen wat ongemakken.

Heijmans vertelt in dit boek het verhaal van de landverhuizing van haar hele gezin. Zij hield een dagboek bij en kreeg van het Witte Weekblad de opdracht om de lezers wekelijks via een column verslag te doen van haar wedervaren. Op columns, dagboek en collectief gezinsgeheugen is dit boek gebaseerd.

Het gezin zet zich met man en macht in om van het grote avontuur een succes te maken. En het is werkelijk prachtig en soms zelfs ontroerend om te lezen hoe man en vrouw, maar ook de kleine jongens klusjes doen om geld te verdienen als er niet genoeg betalende gasten komen.

Maar na anderhalf jaar, van dag tot dag rekenend en ieder dubbeltje omdraaiend, rest er nog maar één oplossing die uiteindelijk door de zoons op tafel wordt gelegd: We kunnen ook terug naar Nederland. Het blijkt dat de jongens erg naar hun school, hun vriendjes en hun sport hebben verlangd en ook Renée en Tom werden af en toe door heimwee besprongen. En zo gaat de karavaan weer terug. Richting Lage Landen.

De auteur schrijft geen ‘waarschuwings-boek’ en toch ook weer wel. Want hoewel de condities voor vertrek optimaal leken, bleek dat alleen niet genoeg om zo’n stap te zetten. Ze schrijft, en daarbij sluit Leeskost zich graag aan: ‘dit boek is een must voor al diegenen die overwegen de stap naar het buitenland te zetten!’

Tot vermaak, maar vooral ter lering.

In het programma Puur Cultuur van MeetRadio op woensdag 14 september is eveneens aandacht aan dit boek besteed. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken:

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Cultuur, Reizen. Bookmark de permalink.