Machtspelletjes met computers

BotCharles den Tex – Bot. ISBN 978-90-445-1526-8, 345 pagina’s, € 19,95. Breda: De Geus 2016.

Thriller die laat zien dat sommige informatiesystemen alle privacy en fatsoensnormen negeren.

Computernerd Bas Pantier maakt voor Willem Hartma, directeur van vele vage firma’s, een informatiesysteem dat Willem inzage geeft in allerlei ongeoorloofde klantengegevens. Het is een illegaal programma dat Bas, die eeuwig in geldnood zit, graag voor Willem maakt. Als het systeem klaar is gaat Willem echter onder vreemde omstandigheden onverwacht dood.

CharlesdenTexCharles den Tex (1952) is een van Nederlands bekendste thrillerschrijvers. Verscheidene boeken werden genomineerd of bekroond.

De thriller kent een hard begin. Willem hangt er slecht bij. Zijn rode stresskop ziet grauw, zijn billen zakken spanningsloos in zijn benen, zijn armen recht naar boven gestrekt, de polsen in zwart glanzend touw gebonden en omhooggetrokken door een ring aan het plafond. Tussen zijn voeten ligt een plas. In het gezelschap van Debby, een ingehuurde escortdame, had Willem een gevaarlijk seksspel gespeeld met een noodlottig einde. Debby is verdwenen.

Juist op het moment dat Bas, de jongen met de twee laptops (djmdtl), zijn nieuwe programma’s aan Willem zou overhandigen, gaat deze dood. Grote chaos bij zijn bedrijven. Er ontstaat een machtsstrijd. De grootste paniek komt omdat alle computersystemen dienst weigeren. Alleen djmdtl kent de codes, maar ook hij is verdwenen.

Bas weet van niets. Hij bezoekt klanten en probeert via e-mail in contact te komen met Willem, maar krijgt natuurlijk geen antwoord. De klanten die hij bezoekt zijn allemaal even vreemd. Wat ze gemeen hebben is dat niemand hem betaalt. Bas heeft dan ook betalingsproblemen. Hij steelt zelfs noodgedwongen ondergoed in de Hema.

Bas heeft wel veel steun aan zijn vriendin T-Ly, hij is erg verliefd op haar. Zij wil alleen seks, maar geen relatie. Ook zij is een computernerd en met andere computervrienden doorzoeken ze met zogenaamde bots de computersystemen van Willems firma’s. Een bot is een zelfwerkend onderzoeksprogramma. Deze term is trouwens een voorbeeld van een van de vele computertermen, waarvan de meeste voor de gemiddelde computergebruiker onbegrijpelijk zijn.

Een heel eigen verhaallijn is die van Bas en zijn ouders, die brengt ons in heel andere sferen. Het huwelijk van zijn ouders is tot op de draad versleten. Bas doet alles om zijn moeder een beter leven te geven. Hij gebruikt daarvoor zijn laatste geld. Het is een realistisch, maar ook ontroerend verhaal. De schrijver laat goed zien hoe de ouders zich ontwikkelen na hun scheiding.

Deze thriller van Den Tex is afwijkend van de vorige. Hij heeft kennelijk veel research gedaan naar de laatste ontwikkelingen in de IT-wereld en dat zullen we weten ook. Veel spannende momenten kent het boek niet, de ontknoping is gladjes en is zeker geen climax. Toch word je meegesleept door de zeer verzorgde schrijfstijl.

Interessante, goed leesbare thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Computers, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.