Idyllisch land vol geheimen

DevergetenzomerCarol DrinkwaterDe vergeten zomer. Vertaald uit het Engels (The Forgotten Summer) door Saskia Peterzon-Kotte. ISBN 978-94-005-0771-5, 427 pagina’s, €17,50. Amsterdam: Bruna 2016.

Romantische wijngaard vol liefde en haat.

De Engelse Jane is dolgelukkig met haar Franse echtgenoot Luc Cambon, afkomstig van een wijngaard in de Provence waar Jane al sinds haar jeugd met haar vader Peter komt. De enige wanklank van de zomers waarin zij er druiven plukken, is schoonmoeder Clarisse die Jane te min vindt voor haar zoon en een hartgrondige hekel aan haar heeft. Als blijkt dat Jane onvruchtbaar is, daalt ze nog meer in Clarisses achting. En als er op een zomer iets mis gaat met de oogst, krijgt Jane prompt de schuld.

Jane is vertaler, Luc filmer. Het stel woont gelukkig In Londen. De jaarlijkse bezoeken zijn te harden. Maar dan vraagt Clarisse hen kerst te komen vieren terwijl Jane erop staat dat volgens traditie samen met Luc in Londen te doen. Luc – aan het filmen in Frankrijk –  belooft naar Londen te komen.  Maar op weg naar huis verongelukt hij en overlijdt.

Jane is ontroostbaar. Clarisse geeft haar de schuld van Lucs dood. En tot overmaat van ramp blijkt dat Luc tot over zijn nek in de schulden zat en daar Jane niets van heeft verteld. Zelfs de verzekeringen zijn afgekocht. Jane blijft volkomen berooid achter.

CarolDrinkwaterCarol Drinkwater (1948) is een Engels-Ierse actrice, schrijfster en filmmaker. Zij werd internationaal bekend door haar rol als Helen in de BBC-serie James Herriot. De auteur woont met haar man tussen de Franse wijngaarden, die het decor van dit boek zijn.

Het ziet ernaar uit dat Jane bij haar schoonmoeder moet gaan wonen in het deel van het landgoed dat Luc erfde. Een onaangenaam vooruitzicht, maar er is meer dat Jane dwarszit. Want op de fatale kerstavond blijkt Luc een bezoek te hebben gebracht aan iemand – wie? – die hem bij de begrafenis eerde met een bloemstuk vergezeld van de tekst dat zij, A en P,  ‘voor altijd voor hem zullen houden’. Wie zijn A en P? Heeft Luc er een tweede leven op na gehouden? Jane is vastbesloten het geheim te ontrafelen.

Langzaam maar zeker komen er raadsels bij en worden er raadsels opgelost. Steeds als Jane de schrijfster een tip van de sluier oplicht, valt het doek weer op een andere plaats. Daarmee is deze roman er eentje vol raadsels. Raadsels van romantiek, raadsels van liefde en raadsels rond de wel erg felle haat van schoonmama Clarisse.

Natuurlijk wordt het geheim ontrafeld. De auteur trekt daar het hele boek voor uit, waardoor de lezer een lekker ontspannende vakantieroman in handen heeft waarin land, leven en liefde uitgebreid aan bod komen. Wie naar de Provence gaat, dat zal duidelijk zijn, mag dit boek helemaal niet missen.

Lekker zonnig vakantieboek voor onder de parasol.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Chicklit, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.