Vriendschap voor het leven

BillieAnna Gavalda – Billie. Een vriendschap in Parijs. Vertaald uit het Frans (Billie) door Floor Borsboom. ISBN 978-90-445-3753-6. 188 pagina’s, €18,95. Amsterdam: De Geus 2016.

Twee buitenbeentjes sluiten een vriendschap voor het leven.

Billie is een ordinair, ongeïnteresseerd, rauwdouwerig, slecht-opgevoed trailer-trash-meisje uit de achterbuurt  de Morilles. Ze zit op school bij Franck, maar heeft nooit eerder een blik op hem geworpen. Franck is een fragiele, welopgevoede jonge homo die zich afzijdig houdt van zijn medeleerlingen. Daardoor zijn de twee allebei buitenbeentjes, ze zijn ‘anders’. Maar op een dag, vlak voor de paasvakantie, worden ze tot elkaar veroordeeld.  Een lerares geeft hen de opdracht samen een scène  te gaan spelen van de negentiende-eeuwse romanticus  Alfred de Musset.

Franck neemt Billie op sleeptouw. Ze gaan repeteren bij zijn oma en hij haalt het onderste uit de kan om ervoor te zorgen dat Billie en hij de sterren van de hemel zullen spelen. Oma maakt professionele kostuums. Op de dag van de voorstelling zetten de twee het lokaal in vuur en vlam met hun waanzinnige optreden. Als de verbijsterde lerares hen vraagt ook nog eens voor de hele school te spelen, weigert Franck, na een signaal van Billie. Eén keer is genoeg. De twee zijn van af dat moment de helden van de school en in vriendschap voor het leven verbonden. Maar hun opvoeding grijpt in. Hun wegen moeten zich scheiden.

AnnaGavaldaAnna Gavalda (1970)   is journaliste en schrijfster van novelles en romans voor volwassenen en voor de jeugd. In 1992 ontving ze de Prix du Livre Inter voor haar eerste boek. Daarna zijn er alleen nog bestsellers van haar hand verschenen. Twee van haar boeken zijn verfilmd.

Dat Billie en Franck een heel verschillend leven zullen gaan leiden, lijkt onontkoombaar. Voor ze afscheid nemen, gaan ze gelukkig nog op schoolreis naar Parijs. Franck valt als een blok voor de stad. De twee spreken af ooit samen in Parijs te gaan wonen.

Maar voor het zo ver is moeten ze nog volwassen worden. De Morilles zijn geen omgeving waar je ongeschonden uit komt en dat geldt ook voor Billie. Maar als ze in nood verkeert, weet ze dat Franckie op haar wacht om haar uit de ellende te redden. Franck avontuurt op zijn eigen manier: niet elke liefde, hoe sexy ook, blijkt een succes te zijn in zijn leven.

Deze novelle over levenslange vriendschap is mooi voor jong en oud.  De verhouding tussen de hoofdpersonen is knap getekend; de stoere Billie heeft een klein hartje als haar vriendschap met Franck aan de orde komt. Ze heeft alles voor hem over, zoals hij dat heeft voor haar.

Als Billie en Franck samen op pad gaan in het nationale park van de Cevennen krijgen ze een ongeluk, waarbij Franck ernstig gewond lijkt. Billie blijft aan zijn zijde en kijkt terug op hun gezamenlijke jeugd.

Een heerlijk boek waaruit optimisme en levenskracht stralen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Fictie. Bookmark de permalink.