Pulpkoningin

AngelLElizabeth Taylor – Angel. Vertaald uit het Engels (Angel) door Mieke Prins. ISBN 978-9492-168-085. 320 pagina’s, €24,95. Elburg: Karmijn 2016.

Volksmeisje groeit uit tot een succesvolle schrijfster van melodrama’s.

Angel Deverell, dochter van een arme kruideniersweduwe, besteedt als kind al haar tijd aan het dromen over de aristocratie. Ze stelt zich voor hoe zij daar zou leven, vol weelde en prachtige kleren en altijd omringd door bewonderaars. Maar de werkelijkheid is grauw. Op een dag besluit ze voortaan niet meer naar school te gaan en een beroemde schrijfster te worden. Ze pent een aantal schriften vol en stuurt haar manuscript naar een uitgever. Daar wordt haar fantasievolle relaas met grote hilariteit en vol verbazing gelezen. De taal is overdreven, archaïsch, karikaturaal, belachelijk en voorzien van kanten stroken als een kermisjurk. Maar toch zien de uitgevers brood in haar en dat blijkt een terechte beslissing.

Angels boek komt uit en het slaat in als een bom. Maar het meisje dat ‘hoogmoedig geboren is’, zoals iemand haar beschrijft, wordt in de krantenkritieken ronduit uitgelachen en haar verhalen worden bestempeld als platvloerse leesvoer en ‘beuzelarij’. En dat, terwijl Angel er zelf van overtuigd is dat zij Shakespeare evenaart en geniaal is. Zij is woedend om al die reacties. Begint driftig aan haar volgende boek: zij zal die critici leren!

ElizabethTaylorElizabeth Taylor (1912 – 1975) heeft haar hele leven last gehad van het feit dat zij als ‘andere Elizabeth Taylor’ bij de filmster in de schaduw stond. Ze schreef 12 romans, vier verhalenbundels en een jeugdboek. Nu, jaren na haar dood, valt haar eindelijk de erkenning ten deel die zij volgens velen verdient.

Angel kwam in Engeland al in 1957 uit. Deze uitgave is de eerste vertaling in het Nederlands. In 2009 verscheen er een uitgebreide biografie over Taylor en grootheden als Hillary Mantel beschouwen haar als de meest ondergewaardeerde schrijfster van de twintigste eeuw.

De boeken van Angel vliegen de winkel uit. Het meisje wordt rijk. Ze koopt een groot huis, later zelfs een kasteel, neemt haar moeder bij zich en dwingt haar het winkeltje op te geven. Ze verzint een interessant verleden dat iedereen doorziet. Maar op één terrein krijgt ze niet haar zin, ze vindt niet de man van haar dromen. Als ze eens een man tegenkomt fantaseert ze jaren over hem. Uiteindelijk huwt hij haar omdat hij ernstig in geldnood zit.

Angel wapent zich tegen de waarheid. Ze ontkent haar identiteit, maar daarmee ontkent ze het echte leven dat zich toch op gaat dringen als de oorlog begint. Hoe het met deze ‘Shakespeariaanse droomster’ verder loopt? Lees het en leef mee.

Verrukkelijk boek, ontroerend, geestig en fantasierijk. Een feest om te lezen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.