Thriller rond tv-talentenjacht

StemMarlen Beek-VisserStem! Als deelname aan een talentenjacht een obsessie wordt. ISBN  978-90-8660-272-8, 327 pagina’s, €22,90. Arnhem: Ellessy 2015.

Als deelname aan een talentenjacht een obsessie wordt, ligt het gevaar op de loer.

De kleurloze Trudy snakt naar een nieuw leven. Haar uiterlijk, haar werk, haar familie, haar leven, niets en niemand bevalt haar. Als ze een aantrekkelijke blinde man, arm in arm, door het park begeleidt en ze samen aan het zingen slaan, zegt hij dat ze een mooie stem heeft. En hij, als muziekdocent, kan dat weten. Het is voor het eerst dat ze een man zelfs maar aanraakt en dat ze een compliment krijgt van iemand van het andere geslacht. Ze is compleet van slag en wordt op slag verliefd. Maar de man is verdwenen. Trudy vat het plan op om mee te gaan doen aan Stem!, een programma vergelijkbaar met Holland’s Got Talent. Als ze daar eerste wordt komt die man wel terug en zal ook de rest van haar leven veranderen. Het wordt een complete obsessie.

Eén van de juryleden van het programma is de zangeres Senna. Ze woont met dochter Olivia en man Terence bij Trudy in de stad. Senna betrapt haar echtgenoot met een ander in bed en zet hem de deur uit. Niet lang daarna ontmoet ze een oude schoolgenoot, Jurjen, op wie ze jaren geleden verliefd was. Nu ziet hij haar wel staan. Ook voor Senna is daar opeens een nieuwe geliefde.

MarlenBeekVisserMarlen Beek-Visser (1968) studeerde hbo commerciële economie. Zij publiceerde een tiental korte verhalen voor verhalenbundels. Dit boek stond op de nominatielijst voor de Schaduwprijs 2016, de prijs voor het beste Nederlandse thrillerdebuut.

Trudy denkt dat zij haar kansen op een prijs verhoogt als zij Senna persoonlijk leert kennen. Ze volgt haar, begint haar dochtertje te stalken, fotografeert het kind, fotografeert ook Senna als zij met Jurjen staat te zoenen. Uiteindelijk verliest zij de grenzen uit het oog en dat heeft voor alle hoofdpersonen uit dit boek onaangename consequenties.

De auteur heeft een aardig thema beet. Waarschijnlijk vragen veel van de miljoenen kijkers naar Holland’s Got Talent zich af hoe de aanloop naar zo’n auditieronde verloopt, hoe de mededingers naar de nominatieronde zich voelen. Weinig mensen zullen er zozeer door verknipt raken als de gestoorde Trudy, maar in haar fanatisme raakt die wellicht toch ook de sfeer die anderen omgeeft. Liefhebbers van talentenjachten zullen hier veel plezier aan beleven.

Aardige thriller. Niet diepgravend, wel onderhoudend.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Media. Bookmark de permalink.