De tour in plaatjes en praatjes

GroetenuitdeTourPeter Ouwerkerk – Groeten uit de Tour. 50 opmerkelijke verhalen en beelden uit de Ronde van Frankrijk. ISBN 978-90-445-3734-5, 223 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: De Geus 2016.

Verhalen, weetjes en foto’s uit de roemrijke Tourhistorie.

Vanaf 1903 bestaat de Tour de France, een wielerronde die al meer dan een eeuw tot de verbeelding spreekt. De Tour heeft een rijke historie waaraan in een groot aantal boeken aandacht wordt gegeven. Met name de laatste jaren lijkt het aantal publicaties niet aan te slepen, waaronder enkele heuse tourthrillers.

Dit boek biedt een aantal door de auteur geselecteerde foto’s. Hij schreef daar telkens een passend verhaal en sloot dat dan af met enkele al dan niet relevante feitjes.

PeterOuwerkerkWielerjournalist Peter Ouwerkerk versloeg vanaf 1971 jarenlang de Tour de France voor Het Vrije Volk, de GPD en het Rotterdams Dagblad. Hij schreef een aantal boeken, waarvan Etalagecoureur (over oud-wielrenner Roy Schuiten) werd bekroond.

In dit boek staat de schrijver onder meer stil bij de allereerste Tour. De vooroorlogse verhalen ademen een sfeer van nostalgie. Vermakelijk is stuk over kermiscoureur Theofiel Middelkamp, die dacht dat hij moest letten op het naambord Rijssel en de verkeerde kant uitreed. Hij wist namelijk niet dat deze plaats Lille in het Frans heet. André de Korver reed in 1939 op een zadel met een groot gat vanwege een puist op mijn hammen zo rood als de lava van de Vesuvius. De auteur komt met een wijze les: De renner moet zijn billen koesteren als zijn kostbaarste metgezel. Elke avond vertroetelen in bad, kindershampoo, zo min mogelijk zeep en héél goed afdrogen.

Een foto uit 1954 toont Wout Wagtmans en Wim van Est. De auteur heeft het over de Laurel en Hardy van de Tour. Er staan ook trieste verhalen in, zoals de dood van een Vlaamse official na een botsing met de Franse sprinter André Darrigade in 1958. En dan de dood van negen mensen in 1964 in de Dordogne toen een politieauto uit de bocht vloog.

Heel mooi is de foto uit 1985 van de kemphanen Peter Post en Jan Raas, evenals de ‘afscheidsbeelden’ van Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse. Ook de Rode Lantaarn wordt besproken.

Uiteraard is er aandacht voor de tourzeges van Jan Janssen in 1968 en Joop Zoetemelk in 1980. Ook de rondemissen (de pitspoezen van de koers) blijven niet onvermeld, sommigen wisten zelfs een renner aan de haak te slaan. Natuurlijk lezen we een en ander over Eddy Mercks, Jacques Anquetil (ook diens opmerkelijke liefdesleven blijft niet onbesproken), Raymond Poulidor en Chris Froome, maar ook over mindere goden als Gerben Karstens, Lucien van Impe en legendarische figuren als Gerrie Knetemann en Theo Koomen. De laatste was geen renner, maar wel een smaakbepalende verslaggever. In dat kader zouden stukjes over Jean Nelissen en Mart Smeets overigens niet hebben misstaan. Velen, waaronder uw recensent, volgden in recente jaren de Tour uitsluitend via Smeets’ programma De Avondetappe.

Luchtig Tourboek, ook voor de globaal geïnteresseerde.

Aan dit boek is tevens speciale aandacht besteed tijdens het programma Zomeravond van MeerRadio op maandag 11 juli 2016. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Wielrennen. Bookmark de permalink.