Zinderende thriller

WegzondergenadeJohn HartWeg zonder genade. Vertaald uit het Engels (Redemption Road) door Henny van Gulik. ISBN 978-90-245-7297-7, 454 pagina’s, € 16,99. Amsterdam: Luitingh-Sijthoff 2016.

Amerikaanse thriller over een bijzondere politievrouw en een afschuwelijke seriemoordenaar.

Dit is de nieuwe thriller van de Amerikaanse auteur John Hart (1965). Hij won tweemaal de prestigieuze prijs Edgar Allan Poe Award en collega’ s als Harlan Coben en David Baldacci zijn zeer lovend over hem.

Het boek heeft vier verhaallijnen. De eerste gaat over de voormelige politieman Adrian Wall die dertien jaar onschuldig in de gevangenis heeft gezeten. Hij werd beschuldigd van moord en verschrikkelijk gemarteld omdat de gevangenisdirecteur en enkele bewakers hem een geheim over een verstopte buit wilden ontfutselen. Als het verhaal begint verlaat Adrian de gevangenis.

De tweede verhaallijn gaat over het meisje Channing Shore. Zij werd langdurig door een aantal mannen verkracht. Rechercheur Elizabeth Black heeft haar bevrijd door twee verkrachters dood te schieten.

JohnHartHet derde verhaal gaat over Elizabeth Black zelf. Ook zij werd ooit verkracht. Zij werd zwanger en liet zich aborteren. Haar vader, een dominee, heeft haar dat nooit vergeven. Ze ging bij de politie werken en werd een uitstekend rechercheur. Als enige geloofde zij in de onschuld van Adrian Wall.

Het vierde verhaal gaat over de seriemoordenaar en wordt vanuit diverse perspectieven beschreven.

Rechercheur Elizabeth Black is de centrale figuur. Ze is de verbindende factor in de vier verhalen. Het is een bijzondere vrouw die in alle eenzaamheid vecht tegen onrecht. Ze bekommert zich om Channing en Adrian Wall, die haar ooit weerhield van zelfmoord, blijft ze helpen.

Dit boek heeft alles wat een thriller moet hebben. In de eerste plaats is het waanzinnig spannend. Als je eraan begint laat het je niet meer los. De suspense is steeds aanwezig. Voortdurend stel je als lezer de vraag hoe het gaat aflopen. Er is een duidelijke scheiding tussen de good guys en de bad guys. De gevangenisdirecteur is bijvoorbeeld een ongelofelijk slechte man. Dat geldt ook voor de seriemoordenaar die een groot aantal vrouwen ombrengt, maar wie hij is en wat zijn motieven zijn blijft tot de laatste bladzijden onduidelijk.

De thriller is soms wel erg hard, maar het geweld is goed gedoseerd. Hart is een uitstekend verteller die geen onnodige uitweidingen maakt maar de vaart erin houdt.

Enorm meeslepende thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.