Oude geheimen duiken altijd op

IbizaKiki van Dijk – Ibiza. ISBN 978-94-0160-510-6, 280 pagina’s, € 15.00. Amsterdam: Xander 2016.

Moord en stalking op idyllisch Ibiza.

Als Maggie Smith de prijs krijgt van beste Amsterdamse ondernemer 2015 is ze de koning te rijk. Ze heeft zeven jaar keihard gewerkt om van haar ontbijtzaak Breakkies een keten van zes te maken. Haar man Sam en haar tweeling Jelle en Jop bieden Maggie als cadeau een vakantie aan waarin ze eindelijk uit kan rusten. De reis gaat naar Ibiza, waar ze zeventien jaar geleden  heeft gewoond. Maggie schrikt ervan, want ze is het eiland indertijd ontvlucht, maar daarvan weet haar Sam niets. Hij heeft alleen contact gezocht met haar oude vriendin Floor, die altijd op Ibiza is blijven wonen. Toch is ze ook wel blij er even uit te gaan want ze krijgt anonieme dreigende app-berichten van iemand die haar lijkt te stalken. Maar op Ibiza aangekomen, wacht haar niet de heerlijke ontspanning waarom het eiland bekend staat.

Al op de eerste dag blijkt er een meisje vermoord te zijn, wier foto met daaroverheen het woord Death was aangeplakt op de pleinen. Floor kende haar wel. Er volgt een tweede slachtoffer. En dan gaat het praatje rond dat Frank de moordenaar zou zijn, Maggies voormalige geliefde, met wie ze een tragische geschiedenis heeft meegemaakt. Tot overmaat van ramp blijven de dreigende appjes binnenkomen: is de stalker met haar meegereisd?

Kiki van Dijk (1968) zou het pseudoniem zijn van een bekende  Nederlandse schrijver die ‘een uitstapje maakt’ in de thrillersfeer. Ze is in Utrecht geboren en studeerde in Leiden Internationale Betrekkingen.

Maggies weerzien met Floor en haar vriend Solo, de sfeer van de zorgeloze hippietijd op Ibiza, alles wordt vlotweg verteld. En al gauw komt ook Frank aan bod, ex-voetballer bij Barcelona, nu gehandicapt. Als Maggie hem opzoekt zindert al snel de spanning weer door de leden. Ze lijkt de trouwe Sam en haar tweeling in Amsterdam wel helemaal te vergeten. Wie ze niet vergeet is haar stalker, die zich dagelijks manifesteert. Over het zonnige eiland pakken donkere wolken zich samen. Er dient zich een ware nachtmerrie aan en Maggie wordt maar niet wakker…

Gaandeweg ontvouwt zich de geschiedenis van zeventien jaar geleden, waarvoor Maggie het eiland af vluchtte. En ook de moorden worden opgelost, al lijkt dat soms even bijzaak te zijn. Want Kiki van Dijk mag een thriller schrijven, de rol die zij de liefde toebedeelt lijkt af en toe groter te zijn dan het gegeven van de moorden.

Maggie komt goed uit de verf, Frank eveneens. Maar aan Floor en de oude Ibiza-maten worden weinig woorden besteed, laat staan aan de trouwe Sam die thuis popelt om te horen hoe de verrassing voor Maggie uitpakt.

Dit is geen diepgaand werk maar een zomerse fruitsalade, het best te consumeren onder een parasol en met de zonnebril op de neus. Even de draad kwijt door de zomerse warmte? Hindert niet.

Lichtvoetige thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Chicklit, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.