Openbare biecht van ex-topvoetballer

DewaarheidThijs Slegers – De waarheid. Luc Nilis spreekt. ISBN13: 978-90-4883343-6, 272 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Voetbal Inside / Antwerpen: Manteau 2016.

Het leven van een profvoetballer, voor en na het zwarte gat

Aan de voetbalcarrière van Belg Luc Nilis komt op 9 september 2000 een abrupt einde. Als de kersverse speler van de Engelse voetbalclub Aston Villa tijdens een uitwedstrijd keihard in aanraking komt met de doelman van Ipswich Town is een ernstige beenbreuk het gevolg. Het is zelfs zo erg dat op het nippertje kan worden voorkomen dat het been moet worden geamputeerd.

Hoe anders is het begin van zijn voetballeven. De vader van Luc ziet dat zijn nazaat net als hij talent heeft. Samen oefenen ze ontelbare uren om van Luc een tweebenige speler te maken. Dat lukt en al op jonge leeftijd debuteert Nilis bij de grote Belgische club Anderlecht, terwijl hij inmiddels ook deel uitmaakt van de UEFA-jeugd van de nationale ploeg. Wat volgt is een professionele loopbaan, onder andere bij PSV, waarin Nilis veel scoort en beroemd wordt om zijn uitzonderlijk goede traptechniek.

ThijsSlegersWat interessant is aan het verhaal zijn niet zozeer Luc’s kwaliteiten en successen als wel de gebeurtenissen eromheen. Zijn rustige karakter blijkt een grote rol te spelen en zo laat hij zich niet gek maken door roem en geld. Waar hij echter niet tegen kan zijn mensen als bondscoach Van Himst die zich amateuristisch opstelt en een trainer als Eric Gerets die vuile spelletjes speelt als hij niet zelf in het middelpunt van de belangstelling staat. Dan blijkt dat de introverte Nilis razend kan worden. Het levert opzienbarende verhalen op.

Hoewel niet veel, komen er in het boek ook vrolijke verhalen voor. Zo is er het vermakelijke verhaal over een slaapwandelende Ruud van Nistelrooy en dat over trainer Jan Boskamp. Deze geeft de spelers op hun donder na een belabberde eerste helft.

Albert was Franstalig en begreep niet heel goed waar Boskamp het over had. Dat probeerde hij uit te leggen, maar Boskamp liet hem niet eens uitpraten. ‘En als je het niet snapt, kun je nu al op de tribune gaan zitten,’ schreeuwde Boskamp hem toe. Albert stond op om hem opnieuw weerwoord te geven, maar voordat hij één woord kon uitspreken pakte Boskamp hem op en zette hem klem tegen de muur. ‘Wat wil jij?’ riep hij met dat Rotterdamse accent. ‘Hou je smoel en doe wat ik zeg.’

Als Nilis na zijn ongeluk met veel pijn en moeite is hersteld valt hij in het beruchte zwarte gat. Eerst probeert hij het nog aan de zijlijn van het voetbal, maar op een gegeven moment is hij er helemaal klaar mee. Alleen, stil zitten is iets wat Nilis niet kan. Hij vindt uiteindelijk afleiding in kaarten waarbij er bakken met geld doorheen gaan. Luc raakt verslaafd omdat hij – net als tijdens zijn voetballeven – wil winnen. Zijn karakter zit hem hier dus dwars, wat hem ook zijn relatie kost. Gelukkig bieden mensen bij PSV hem na een zwarte periode de helpende hand en wordt hij spitsentrainer, wat hij tot op de dag van vandaag doet.

Het boek biedt een interessante kijk achter de schermen. Oké, andere voetbalboeken (Gijp, Kieft, etc.) doen dat ook en wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Toch blijft het verhaal van Nilis interessant, al was het alleen maar omdat de voetballerij een schimmige wereld blijft. Ook is het boek boeiend omdat de voetballiefhebber benieuwd zal zijn hoe het Nilis lukte de weg omhoog weer te vinden. Dat houdt de spanning erin.

Al met al is het een prettig leesbaar boek. Het is met een vlotte pen geschreven en de auteur Thijs Slegers (1976), manager perszaken bij PSV en oud-voetbaljournalist, maakt zich onzichtbaar en richt de focus volledig op de hoofdpersoon. Al zou het zeker interessant zijn geweest als hij ook zijn eigen visie op de zaak had gepresenteerd. Een boek dat tevens de vraag oproept hoe Nilis zal kijken naar het EK in Frankrijk. Zullen de Belgen eindelijk eens een keer van eigen kracht uitgaan in plaats van niet te willen verliezen? Luc hoopt op het eerste, dat is na het lezen van dit boek duidelijk.

Buitengewoon interessant voetbalboek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.