Ongelooflijk lekker Aziatisch eten

BillsAsianBasicsBill Granger – Bill’s Asian Basics. Ruim 100 favoriete recepten voor iedere dag. Vertaald uit het Engels (Bill’s everyday Asian) door Hennie Franssen-Seebregts. ISBN 978-90-5956-684-2, 256 pagina’s, € 18,95. Hilversum: Fontaine Uitgevers 2016.

Kookboek met  redelijk eenvoudige recepten.

Zat de wereld te wachten op nog een boek over Aziatisch eten? Ja, op dit boek zeker wel, wij in ieder geval. Bill Granger is tv-kok, culinair auteur en restaurateur en woont afwisselend in Londen en Sydney. Hij heeft zichzelf koken geleerd en ondanks het feit dat hij overal ter wereld geweest is en gewerkt heeft ligt zijn grote liefde toch bij de Aziatische keuken met een voorkeur voor Thais en Vietnamees.

De gerechten zijn simpel, fris en met helder te onderscheiden smaken die goed in balans zijn. Mijn enige voorwaarde is dat er voor een gerecht geen enorme lijst moeilijk te vinden ingrediënten nodig is of dat het hoofdingrediënt zwemt in een smurrieachtige ondefinieerbare saus, schrijft hij.

BillGrangerDe recepten spreken voor zich:

Gekruide langzaam gegaarde varkensschouder & pannenkoekjes met bosui

Als je niet van spek/schouder houdt is dit toch een fijn boek om te hebben. Maar als je er wel van houdt moet je het maar beter zo snel mogelijk bestellen. Of direct op je fiets springen en naar de boekhandel racen. Dat is sneller en biedt ook een mooi tegenwicht voor het stuk spek waar je onherroepelijk te veel van gaat eten. Op pagina 136 staat een (sorry: HET) recept voor varkensschouder (in ons geval een stuk buikspek dus). Mijn spek was iets donkerder dan de water-in-de-mond-doen-lopende foto (ja, het heeft heus een reden dat ze twee pagina’s uitgetrokken hebben voor deze foto) maar om te huilen zo lekker. Wat ook om te huilen was, was dat het niet heel licht op de maag ligt en we derhalve met z’n vijven maar tot halverwege het stuk spek van 1,5 kg kwamen, terwijl we o zo graag doorgegeten hadden. Maar opgewarmd, de volgende dag, waren er zelfs van die types die beweerden dat het nog lekkerder was geworden.

Het pannenkoekje met bosui (ook op pagina 136) hebben we op aanraden van meneer Granger bij bovenstaand varkensvleesje gegeten. Ook zonder het spek was het trouwens een buitengewoon lekker pannenkoekje. De hoisinsaus hebben we weggelaten omdat er niet meer smaak nodig was. Maar misschien gaan we dat morgen toch proberen aangezien we toch genoeg over hebben voor nog een maaltijd. En meneer Granger heeft tot nog toe niet gejokt over wat lekker is,

Aziatische bladgroenten

Verrukkelijke manier om Chinese kool te breiden. Licht en vol smaak. En aangezien het ook nog een superfood schijnt te zijn (volgens het NRC) kun je helemaal blij zijn met dit recept. Als je tenminste into superfood bent. Anders is het gewoon lekker.

Gestoomde Aziatische groente

Lekkere zachte Aziatische smaak. Lekker met broccolini, maar ook met spinazie en vast eigenlijk met alles was groen is, mits het in basis al eetbaar is natuurlijk.

Miso en aubergine dip

Het recept begint met halve ingekerfde aubergines met wat olie erover die 45 minuten in de oven moeten op 200 graden. Die kwamen er zo lekker uit dat ik ze met pijn in mijn hart in de keukenmachine deed. Dat kan je ook niet doen. Je kan ze ook gewoon zo opeten. Maar dan kan je er geen komkommer of wortel in dippen.

De dip heeft een lekkere structuur en een volle misosmaak. De auberginesmaak raakt een beetje ondergesneeuwd maar daar kun je in variëren als je dat een probleem vind. Prima manier om een wortel / komkommer een beetje op te leuken voor de afwisseling.

Aubergine met miso

Een gouden combinatie. Bij dit recept is de auberginesmaak wel degelijk stevig aanwezig. Lekker als warm bijgerecht maar ook koud niet te versmaden. Ik stel voor op een broodje humus.

Hainanese rijst met kip.

Laat je niet afschrikken door de foto van de gekookte kip. Onze Japanse vriend Tomo zag ik ooit tot mijn horror een kilo kipvleugeltjes in een pan water kieperen. NEEEEEEEEE, dacht ik, daar gaan mijn lekkere kipvleugeltjes met knapperige velletjes. Die knapperige velletjes zijn toch waar het bij kipvleugeltjes om gaat? Maar hoe groot was onze verbazing toen we het dan toch maar probeerden. Verrukkelijk!

Zo ook met de Hainanese kip. Zacht  kipvlees met een heerlijke smaak. En als je de daarbij behorende sausjes er op doet sta je echt te juichen van geluk. Okay… niet zo uitzinnig als bij de varkensschouder, maar dat kan ook niet. De rijst lijkt saai maar ook daar bedriegt de schijn.

Maissoep

Als u op zoek bent naar een soep die niet brandend heet is of één die meer geschikt is voor kinderen, dan is deze verwarmende, romige, goudgele soep een goede keuze, zegt meneer Granger. En daar heb ik niet aan toe te voegen, behalve dat er commentaar kwam dat het ‘onbeschoft lekkere soep’ was. Ik neem dus aan dat de persoon in kwestie het lekker vond.

Pad Tai

Het zij de auteur vergeven, tussen al die fantastisch lekkere recepten mag er ook een staan die wat minder is. Van tofu moet je houden (we hadden een liefhebber) en het gerecht had wat weinig kleur. Ik vond er niet heel veel aan, hoewel ik daar de volgende dag, opgewarmd voor de lunch, toch weer anders over dacht.. Maar een beetje groen of wat stukjes wortel erin had ik toch leuker gevonden. Het oog schijnt ook wat te willen.

Weer een fantastisch boek met ongelooflijk lekkere recepten uit de stal van Fontaine.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.