Stilstaan bij vreemde vogels

HoogvliegersvanhetlaaglandRob MøhlmannHoogvliegers van het Laagland. Een vogelgids in hedendaagse kunst. 278 pagina’s, € 28,50, Appingedam: Museum Møhlmann.

Vogelkunst in woord en beeld.

Kunstenaar Han van Hagen werd 70 jaar. Hij vierde dat feestje voor zichzelf met vier fraaie etsen van raven, geïnspireerd op een ‘ravenzwart’ gestemd gedicht van de Oostenrijker Georg Trakl (1887-1914). Al etsend droomde hij van een tentoonstelling Heel Nederland de lucht in. Een eerbetoon aan de vogel. Nu, Van Hagen is  inmiddels 71, zijn er op zes plaatsen vogeltentoonstellingen en ligt er een schitterend boek vol beschouwingen over vogels in de kunst,  columns over vogels en 221 pagina’s vol geschilderde, geëtste, getekende, gefotografeerde en  gebeeldhouwde vogels: Variaties in Vogelvlucht. Rob Mølhmann, directeur van Museum Møhlmann in Appingedam heeft de droom van Han van Hagen meer dan vervuld en maakte, samen met ruim honderd kunstenaars, de eerste ‘vogelgids in hedendaagse kunst’. Ik zou de gids een plaatje noemen als hij niet al vol met plaatjes zat.

RobMohlmannHet ‘vogelboek’ begint met het serieuze werk, 40 pagina’s met essays over vroege vogels in kunst en cultuur bijvoorbeeld, over Leonardo da Vinci de vogelpionier, Hitchcock (wie kent niet The Birds?), de ‘dierenheilige’ Franciscus van Assisi, M.C. Escher met zijn ‘wiskunstvogels’ en nog veel meer. Geschreven door Rob Møhlmann en allemaal fraai geïllustreerd. Daarna dragen Midas Dekkers, Nico de Haan, Kees Moeliker en natuurlijk de bekendste vogelschrijver Hans Dorrestijn elk twee vogelcolumns bij.

Al schrijft iedere kunstenaar zelf nog een kleine tekst bij zijn werk over de band die zij/hij met de afgebeelde vogel heeft, kijken is toch de hoofdzaak. Kijken en lezen in bewondering en verwondering.

Want vogels, je ziet ze vliegen, lopen, zwemmen. Je hoort ze tokken, krijsen, zingen, schreeuwen of piepen. Maar dat ze zo bijzonder zijn, zo raar, zo vreemd, zo mooi, daar stond ik nooit bij stil.

Daarmee is dit een  boek om blij mee te zijn. Om cadeau te geven aan vogelliefhebbers en aan hen die dat zouden moeten worden. Want of je nu hoog in een flat woont of  lekker dichtbij de grond: vogels: je ziet ze altijd vliegen, ze kleuren altijd de dag.

Een beeld van een boek.

NB Er momenteel (ongeveer tot eind juni) zes tentoonstellingen vol gevogelte. Wie wil weten waar, kan het best kijken op de website Hoogvliegers van het Laagland. Daar vindt u alle adressen en openingstijden.

Daarop leest u ook dat u het boek op elke locatie kunt kopen. Wilt u het thuis laten sturen, dan moet u zich wenden tot het museum of tot de Vogelbescherming. Ik kan u verzekeren: de prijs is onvoorstelbaar laag voor zo’n fraai uitgevoerd kunstboek. Uiteraard is het ook na de exposities nog gewoon te bestellen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biologie, Natuur. Bookmark de permalink.