Bernie Gunther, grensverleggende speurder

DevrouwvanZagrebPhilip Kerr – De vrouw van Zagreb. Vertaald uit het Engels (The Lady from Zagreb) door Marjolein van Velzen. ISBN 978-99-225-6997-9, 415 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Boekerij 2015.

Thriller die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bernie Gunther, voormalig privédetective, werkt tijdens de Tweede Wereldoorlog in de rang van kapitein bij de Berlijnse politie. Zijn ervaring met de door de nazi’s begane wreedheden vervult hem met grote afkeer van Adolf Hitler en diens trawanten, maar hij probeert zich zo veel mogelijk gedeisd te houden om simpelweg in leven te blijven. Op een gegeven moment wordt hij echter bij Joseph Goebbels, rijksminister van Volksvoorlichting en Propaganda ontboden, die een delicate klus voor hem heeft. Hij moet de vader zoeken van de filmactrice Dalia Dresner, de ‘Duitse Garbo’. Goebbels chanteert Gunther deze opdracht aan te nemen en via het bed van Dalia gaat hij inderdaad op zoek naar haar vader in Kroatië. Wat hij daar meemaakt is gruwelijk. Het verhaal wordt steeds complexer en brengt Bernie onder andere naar Zwitserland. Het is zonde hier nog meer weg te geven.

PhilipKerrDe Schot Philip Kerr (1956) creëerde met Bernie Gunther een soort antiheld met een macaber gevoel voor humor. Hij heeft zelfs een eigen fansite. Dit is het tiende boek uit de reeks met deze hoofdpersoon, waarvan er verschillende zijn bekroond. Het boek is prima ‘zelfstandig’ te lezen, hoewel ik inmiddels behoorlijk benieuwd geworden ben naar de eerste negen titels. We hebben hier te maken met het genre faction. Het verhaal is natuurlijk verzonnen, maar het speelt zich af in een bestaande werkelijkheid waarin verschillende historische figuren voorkomen, zoals in dit geval bijvoorbeeld Goebbels en de SS-er Walter Schellenberg. Ook de plannen van de nazi’s om het neutrale Zwitserland binnen te vallen spelen een rol.

De schrijver laat weten dat hij de persoon van Dalia Dresner heeft gebaseerd op de twee UFA (Universum Film AG)-sterren Pola Negri en Hedy Lamarr. Hij laat haar jaloers zijn op de controversiële Zweedse zangeres en actrice Zarah Leander.

Bernie Gunther rookt en drinkt veel, houdt van mooie vrouwen en lekker eten. Daarin doet hij mij denken aan de filmfiguur van Philip Marlowe, zoals die onder meer schitterend werd neergezet door Humphrey Bogart. Het is hetzelfde gevoel voor zwarte humor dat Gunther net niet in de problemen brengt. Op mij werkt dat verslavend. En dan ook nog zo’n adembenemend spannend en onorthodox verhaal. Het kostte me grote moeite het boek niet in één adem uit te lezen.

Op naar Bernie Gunther nummer 11.

Het boek is tevens op woensdag 27 april 2016 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand wordt staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.