Overleden opa helpt schrijver zichzelf te vinden

FreshUpChrétien Breukers – Fresh Up. ISBN 978-94-6068-294-0, 92 pagina’s, € 9,95. Serie Nova Novella. Baarn: Uitgeverij Marmer 2016.

De schrijver op dood spoor krijgt onverwachte inspiratie om nieuwe wegen in te slaan.

De ik-figuur, een schrijver, komt plotseling zijn meer dan dertig jaar geleden overleden opa tegen. Opa woonde sinds hij weduwnaar was geworden tot vlak voor zijn dood bij het ouderlijk gezin van de schrijver in. De laatste maakte hem de eerste zestien jaar van zijn leven mee en kon goed met hem opschieten. Met opa kon hij praten, in tegenstelling tot zijn vader. Nu wordt hij geconfronteerd met opa zoals hij er toentertijd uitzag en ruikt hij weer diens karakteristieke lichaamsgeur vermengd met pijptabak en goedkope aftershave.

ChrétienBreukersOpa vertelt hem dat hij al zijn boeken gelezen heeft. Hij heeft hem één en ander te vertellen, over zijn boeken en over zijn leven, maar dat kan wachten. Eerst vertelt hij over de oorlog en over zijn grote liefde. De ik-persoon vertelt op zijn beurt opa over zijn grote liefdes en dat hij al drie jaar écht verliefd op een actrice is.

Opa dringt er bij zijn kleinzoon op aan om keuzes te maken, in de liefde en waar hij over gaat schrijven.

Chrétien Breukers (1965) is dichter en schrijver. Deze gevoelige novelle is een subtiele proeve van zijn fijnzinnig schrijverschap.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Novelle. Bookmark de permalink.