Ook als je geen zin hebt om te koken

DenomadischekeukenLaurent Med Khellout- De Nomadische keuken van Raïnaraï. Vegetarisch en vis. ISBN 978-90-5956-524-1, 192 pagina’s, € 24,95. Hilversum: Fontaine 2014.

Vis-vegetarisch kookboek.

Dit prachtig vormgegeven kookboek is voortgekomen is uit de samenwerking van Oxfam-Novib met de uitgever. De auteur is ook verantwoordelijk voor de vormgeving en de foto’s: een man met vele talenten.

Die prachtige foto’s ziet er zo lekker uit dat je het eigenlijk gewoon meteen en wel nu voor je neus wilt hebben. Je kunt het bijna ruiken. Er is goed nieuws voor wie eigenlijk niet wil koken, maar waarom zit je dan een kookboekrecensie te lezen? Ah… voor iemand anders, een cadeautje, goed plan. Deze gedreven man heeft namelijk niet alleen een restaurant op het Westergasterrein in Amsterdam heeft, maar ook een cateringbedrijf op de Prinsengracht. Daar kun je niet alleen allerlei verrukkelijks halen, maar ook veel van de ingrediënten die je nodig hebt om uit dit boek te koken. Wie zijn lief een keer wil verrassen met iets speciaals (bootje met picknickmand over de grachten) moet zeker even op deze website kijken http://www.rainarai.nl

LaurentKhelloutIeder van de zeven hoofdstukken wordt voorafgegaan door een klein persoonlijk en liefdevol verhaal. Ik heb nog nooit iemand zo vol liefde over een tomaat horen praten. Het boek is doorspekt (sorry) met prachtige foto’s van Algerije. Je realiseert je dan dat dit land zoveel meer is dan de burgeroorlog in de jaren negentig, de werkeloosheid, criminaliteit en risico op aanslagen/ontvoeringen. Dat er tussen die narigheid wordt geleefd, gekookt en liefgehad. Dat het ook een land is om van te houden, hoewel je misschien toch eerst even naar de reisadviezen van de rijksoverheid wilt kijken voor je je ticket boekt. Ik hou het voorlopig bij de foto’s, verhalen en recepten uit dit boek.

De recepten zijn gebaseerd op wat er in de seizoenen voorhanden is. Dat is het mooie, maar ook een beetje het nadeel van dit boek. Er staan veel bijzondere seizoensproducten in die (ja het bestaat nog) niet het hele jaar rond te krijgen  zijn. Maar gelukkig ook genoeg recepten die je wel op ieder moment van het jaar kan maken.

De foto’s corresponderen niet overal even exact met de recepten. Bijvoorbeeld:

Bij het aardappel-olijventaartje zijn de groene olijven in paars veranderd en de groene chilipepers uit het recept zijn op de foto in rood veranderd.

Bij de salade van wortel en bleekselderij staan de sesamzaadjes en de peterselie/koriander niet in de ingrediëntenlijst.

Mijn conclusie is dat deze man met een groot gebaar en een losse hand kookt en dat jij dat dus ook mag doen. Dat maakt het ook weer gemakkelijk als je niet aan bepaalde ingrediënten kunt komen. Daar zou Raïnaraï zich namelijk ook niet door tegen laten houden.

Uitgeteste recepten:

Aardappel-olijventaartje

Smakelijke aardappel ovenschotel met tomaten, ui, kruiden, olijven en ei.

Tajine van gebakken bloemkool en kikkererwten

Een schotel van bloemkool en kikkererwten en een bloemkool frittata. Erg lekker maar let een beetje op de hoeveelheden, want wij hebben er de hele week nog van gegeten.

Tajine van kabeljauw, bosui, rode peper, selderij en citroen

Lekkere kabeljauw. Wederom wat aan de ruime kant met zijn visje van drie kilo.

Gembersoep met zoete aardappel

Leek niet erg op de soep op de foto. Wij vonden toch dat er echt nog wel bouillon bij moest, hoewel die niet in het recept vermeld stond. Ook zouden wij de gember er in plakjes in hebben laten meetrekken omdat de fijngestampte gember de soep een niet erg aantrekkelijke troebelheid gaf.

Origineel en inspirerend kookboek voor wie zelf ook durft te experimenteren.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.