De lekkere Hollandse pot

FamiliereceptenFelix Wilbrink – Familierecepten. ISBN 978-94-6156-198-5, 203 pagina’s, € 18,95. Amsterdam: Bertram + de Leeuw 2015

Recepten en anekdotes uit het Hollandse gezinsleven van vroeger.

Het boek is, als ik het goed begrijp, geïnspireerd op de jeugd van de auteur bij zijn voortreffelijk kokende pleegmoeder uit de Hollandse pot periode, ondanks dat ze van Duitse afkomst was. De Libische salade met harissa (uit een email van ene niet nader gespecificeerde Dick Klopper), de tartiflette (met reblochonkaas) en de Azerbeidjaanse reuzengehaktbal (uit  het kookboek van de Amsterdamse huishoudschool, dat wel) zijn daar dan weer gekke uitstapjes bij, maar ze smaken best.

FelixWilbrinkFelix Wilbrink is culinair journalist bij De Telegraaf. Zijn eigen grijs gewolkte pan siert het omslagontwerp van dit kook boek.

Nu iedereen druk is met mediterrane, Aziatische en andere spannende etnische hapjes is de Hollandse Pot best wel weer eens een leuke afwisseling. Ik was even vergeten hoe ontzettend lekker een gewone gehaktbal ook alweer was. Ook het thuisfront was enthousiast, hoewel ik vier keer per week gehaktbal wel een beetje veel van het goede vind, vooral op termijn. En ieder boek waar nootmuskaat in gepromoot wordt heeft bij mij al een streep voor. De oer Hollandse import smaakmaker bij uitstek en niet alleen voor opa’s en oma’s.

Uitgeprobeerde recepten

De beste kroket: Het recept voor kroket is fantastisch. Goede smaak en een heerlijke zachte structuur. Dit recept wordt voorafgegaan door een lyrisch verhaal over ragout, de basis voor een goede kroket. Grappig was wel dat hierin flink gefulmineerd werd tegen het gebruik van maggi en aromat en dat vervolgens, op de volgende bladzijde, de maggi schittert in het krokettenrecept. Het heeft de kroket overigens geen kwaad gedaan.

Vis in herfstsaus (Catalaanse recept): heerlijke vis met een saus van paddenstoelen en hazelnoten. We hebben er voor de duidelijkheid wel nog even het originele recept bij moeten zoeken.

Haringsalade: Lekkere salade met haring, aardappel en bietjes. We hebben er wel  iets meer haring in gedaan.

Huzarensalade: heel anders dan de vettige supermarkt variant. Erg lekker, hoewel niet iedereen het eens was met de aanwezigheid van de bieten.

Kalfsragout: Heerlijke ragout. De peterselie uit de ingrediëntenlijst veranderde wel in het recept in selderijblad. Wij besloten kozen voor peterselie maar ik denk dat selderijblad er misschien nog wel lekkerder in geweest zou zijn.

Chinees gefrituurde vis: Verrukkelijk recept voor gefrituurde vis met een pittige zoetzure saus.

Prei uit de oven: met een saus van oude kaas en nootmuskaat (daar is hij weer). Heerlijke manier om je prei kindvriendelijk te  maken.

Appeltrut: Je leest het goed. Een lekker appel-kaneeltoetje met soezenbeslag uit de oven. Perfect om je Hollandse Pot mee af te sluiten. Hoewel het als ontbijt ook echt prima gaat. Dus als je iemand nog een keer trut hoort zeggen kun je gewoon met ja graag antwoorden.

Overzichtelijk boekje over de smakelijke Hollandse Pot.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.