Angstaanjagend misbruikverhaal

LievelingKim van Kooten – Lieveling. ISBN 978-90-488-3024-4, 238 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Lebowski 2015.

Het verhaal van een kind dat negen jaar lang door haar stiefvader werd  misbruikt.

De vijfjarige Puck en haar moeder wonen in een achterstandswijk in Rotterdam als haar moeder solliciteert op een baan als huishoudster bij een bemiddelde man. Ze verhuizen naar zijn villa in Zwijndrecht. Puck lijkt in een sprookje terecht gekomen, ook al omdat de man – die Puck eerst ‘ome meneer’ en later ‘papa’ noemt – zijn aandacht vooral op haar richt. Hij overlaadt haar met cadeaus, doet haar in bad, wast haar haren, maakt na het baden foto’s van Puck, alles is even bijzonder. Soms neemt hij Puck mee voor een autotocht en ook dan krijgt ze bijzondere aandacht als zij tenminste ook lief voor meneer is. Moeder trouwt met meneer, maar hij heeft seksueel geen interesse in zijn vrouw: het is Puck die zijn leven beheerst.

Moeder begrijpt er niets van, maar heeft niets in de gaten. Naarmate Puck groter wordt, vindt ze meneer enger worden. Ze krijgt nachtmerries van hem, verstopt zich voor hem, durft ’s nachts niet naar de wc te gaan omdat hij haar dan weer in bad wil doen: Pucks leven wordt door angst beheerst en ze durft niemand iets te vertellen.

KimvanKootenKim van Kooten (1974) is actrice en schrijfster van scenario’s. Dit is haar romandebuut. Ze vertelt in dit boek het levensverhaal van Pauline Barendregt.

Pauline Barendregt (1969) is Design Director. Ze gaf jaren lang leiding aan ontwerpteams van verschillende modemerken. Sinds 2010 is ze eigenaar van Studio Button in Amsterdam. Ook werkt ze voor Artez Fashion Institute in Arnhem.

Barendregt wilde het verhaal van haar jeugd vertellen, maar alleen aan iemand die ze kon vertrouwen. Ze koos voor Kim van Kooten, legde haar het idee voor en de twee besloten de samenwerking aan te gaan. Ze wilden samen tot een boek komen dat de waarheid beschreef, maar dat ook grappig, absurd en op zijn tijd humoristisch was. Tenslotte waren Paulines (Pucks) moeder en haar familie  platgewalste, onvervalste Rotterdammers: types die voor veel lachen en veel tranen konden zorgen.

Dit boek grijpt de lezer bij de keel. Je weet dat het verhaal van de kleine Puck niet alleen het verhaal van Pauline Barendregt is, maar van heel veel kleine meisjes (en jongens) die door mannen (en vrouwen) worden misbruikt. Al die kinderen torsen een loodzwaar geheim met zich mee.

Kim van Kooten opent een  geheime kast: de waarheid valt eruit en iedereen deinst achteruit. En de lezer hoort via dit boek het kinderstemmetje van Puck, de stem van het bange, bedreigde kind dat niet weet waarheen het moet vluchten.

Grote lof voor zowel Kim van Kooten als Pauline Barendregt die het thema kindermisbruik zo moedig en  indringend voor het voetlicht brachten.

Een letterlijk adembenemend boek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Misbruik. Bookmark de permalink.